Dienstenbond CNV

Security Check volgt CAO VPB
09-12-2002

Begin december is opnieuw onderhandeld over de CAO Seceurop Nederland Security Check. Er is stilgestaan bij de toepassing van de Sociale Paragraaf. Ook liggen er voornemens om met de CAO Seceurop Nederland te stoppen. De onderhandelingen vonden plaats op dinsdag 4 december.

Begin december heeft de derde onderhandelingsronde plaatsgevonden. Zoals eerder bericht, is er discussie geweest of er niet een CAO zou moeten komen voor de hele beveiliging op Schiphol. Gezamenlijk zijn we nu van mening dat dit onderwerp vooral thuishoort op bedrijfstakniveau en niet binnen het bedrijf Security Check.
Een ander belangrijk discussiepunt was de loonsverhoging. Security Check bood 3,5% per 1 januari 2003 terwijl er op bedrijfstak niveau al 4% was afgesproken. Als CNV Dienstenbond is gewoon ingezet op 4% en verder geen discussie. De 4% is nu ook door Security Check geboden. We willen zoveel mogelijk de bedrijfstak-CAO VPB overnemen en dat lijkt te lukken. Er liggen nog enkele knelpunten:

* er moet nu echt haast worden gemaakt met functiewaardering voor iedereen die onder de CAO valt. Dit is al toegezegd, maar er moet nu actie komen;

* het woud aan toeslagen moet zoveel mogelijk in het loon worden verwerkt, omdat de toeslagen bijvoorbeeld geen pensioen opleveren en loon wel;

* de startsalarissen van Security Check liggen onder het niveau van de bedrijfstak-CAO. Dit is niet meer van deze tijd.

Daarnaast zijn er voorstellen neergelegd die loondoorbetaling regelen bij ziekte. Daar is al wel het een en ander over vastgelegd, maar sinds 1 april 2002 is er een nieuwe wet (Wet Verbetering Poortwachter). Deze nieuwe wet regelt nieuwe rechten en plichten, met financiële gevolgen. Het is de inzet van de CNV Dienstenbond om nadelige gevolgen te voorkomen.

De volgende en wellicht laatste onderhandelingsronde is op woensdag 18 december. De resultaten worden uiteraard aan onze leden voorgelegd.

Sociale Paragraaf
Nu er op basis van de tenders meer opdrachten worden verloren, is de toepassing van de Sociale Paragraaf zeer actueel. Dit voorjaar hebben we een Sociale Paragraaf afgesloten. We achten het van belang dat deze Sociale Paragraaf nu ook van toepassing wordt op de collega's die bijvoorbeeld werken op de regionale luchthavens.

CAO Seceurop Nederland
Van de werkgever hebben wij begrepen dat de CAO Seceurop Nederland nog slechts voor een kleine groep medewerkers van toepassing is, namelijk Seceurop Beheer en Seceurop Alarmcentrale. Binnen de Alarmcentrale zijn er bovendien collega's met andere arbeidsvoorwaarden: CAO NVD (oud), en de VPB CAO. Het voorstel van de werkgever is eigenlijk een dubbelslag: Opheffen van de CAO Seceurop Nederland + overgang naar de CAO VPB. Nieuwe collegas worden nu al aangesteld op deze CAO. Een nieuw loongebouw, voor alle collegas op de Alarmcentrale. Het eerste zou betekenen dat de huidige verschillen op een nette manier in het loon moeten worden verwerkt (bijvoorbeeld het verschil in vakantietoeslag).
Over de CAO Seceurop hebben we afgelopen week gesproken met de business unitmanager Schrijnemakers. Als CNV Dienstenbond kunnen we ons vinden in het opheffen van de CAO Seceurop. Maar over het hoe & wat willen we graag met leden in discussie.

We hebben daarbij een probleem: van onze leden die werken bij Seceurop, weten we niet exact wie er werken bij Seceurop Beheer en Seceurop Alarmcentrale. Graag horen we daarom van u, indien u onder de CAO Seceurop Nederland valt. Neem dus even contact op met de CNV Dienstenbond!

Meer weten? Neem voor vragen of suggesties contact op met Harry Gerding.