VFI

Advies over vermogensbeleid goede doelenorganisaties

PERSBERICHT

Amsterdam, 9 december 2002

Commissie Herkstroter ingesteld:

Advies over vermogensbeleid goede doelenorganisaties

Op verzoek van de VFI, de brancheorganisatie van de landelijke goede doelen organisaties, gaat een commissie onder voorzitterschap van prof. drs. C.A.J. Herkströter R.A. een advies uitbrengen over het vermogensbeleid van deze organisaties. Naast Herkströter hebben in de commissie zitting mr. dr. A.J.E. Havermans, tot vorig jaar lid van de Algemene Rekenkamer, en prof. dr. Th.N.M. Schuyt, hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Aanleiding voor de VFI om de commissie-Hersktröter in te stellen is de onduidelijkheid die in de publieke opinie blijkt te bestaan over het vermogensbeleid van de goede doelen organisaties. Bovendien is vastgesteld, dat binnen de branche op dit punt geen gemeenschappelijk beleid bestaat.
Daarom vindt de VFI het noodzakelijk dat er een transparant stelsel van criteria en/of normen voor het vermogensbeleid van goede doelen organisaties moet komen.

De commissie-Hersktröter is gevraagd een dergelijk stelsel van criteria en/of normen te ontwikkelen. Daarbij gaat het ook om regels aan de hand waarvan de instellingen publieke verantwoording kunnen afleggen over hun vermogensbeleid.

Inmiddels is aan accountantskantoor PricewaterhouseCoopers opdracht gegeven een inventariserend onderzoek uit te voeren, dat als basis voor het advies van de commissie moet dienen.
De commissie hoopt in het voorjaar van 2003 advies aan het VFI-bestuur uit te brengen. Het advies zal openbaar worden gemaakt.

Bij de VFI zijn 76 erkende goede doelen organisaties aangesloten, die in het bezit zijn van het CBF-Keur of van een Verklaring van geen Bezwaar van het CBF'. (zie bijlage)