Wageningen Universiteit

PERSBERICHT
Platform voor Economische Waardering van Natuur

De waarde van natuur is in geld uit te drukken

Doordat de waarde van 'Natuur' bij de beoordeling van kosten en baten van het aanleggen van wegen, bedrijfsterreinen en woonwijken niet in geld kan worden uitgedrukt lijkt het alsof natuurgebieden geen economische baten leveren. Dat is onjuist, zo meent het onlangs opgerichte Platform voor Economische Waardering van Natuur. Het wil dan ook, in navolging van de Verenigde Staten en Scandinavische landen, de waarde van natuur en landschap in geld gaan uitdrukken, zodat ze niet langer sluitpost zijn bij planontwikkelingen.

Verantwoording van de besteding van gemeenschapsgeld wordt al belangrijker. Dit blijkt onder andere uit de VBTB (Van Beleidsbegroting Tot Beleidsverantwoording). Een nieuw instrument daarbij is de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (=MKBA), die veel gebruikt wordt bij de beoordeling van investeringen in infrastructuur. Binnenkort worden dan ook de resultaten van de evaluatie van de leidraad voor de MKBA behandeld in de Raad voor Economische Aangelegenheden, gevolgd door een behandeling in ministerraad.

Uit de evaluatie van de leidraad voor de MKBA is onder andere naar voren gekomen dat zij niet voldoende is uitgerust om natuur en milieu goed tot hun recht te laten komen in kosten baten afwegingen voor infrastructurele werken. Doordat natuur als pro memorie post wordt afgedaan, lijkt het net alsof zij alleen geld kost en geen economische baten met zich mee brengt. Volgens de oprichters van het Platform voor Economische Waardering van Natuur levert dit een vertekend beeld van de werkelijkheid op. Zij menen dat natuur niet alleen een intrinsieke waarde, maar ook een sociaal-economische waarde heeft, die in geld kan worden uitgedrukt. Wanneer de sociaal-economische waarde niet wordt meegenomen in de MKBA, blijft behoud en duurzaam gebruik van natuur en milieu een vrome wensdroom. Bij de besluitvorming omtrent de aanleg van snelwegen of andere infrastructuur zal natuur onnodig het onderspit blijven delven, en investeringen in natuurontwikkeling zullen achterwege blijven.

In het buitenland heeft men reeds ruime ervaring opgedaan met natuurinclusieve MKBA´s. Koplopers op dit gebied zijn de Scandinavische landen en de VS waar dit reeds verplicht is. De toepassing in Nederland is tot dusver echter nog beperkt en er zijn maar weinig experts die dergelijke analyses kunnen uitvoeren. Vandaar het platform, een netwerk van experts opgericht om de positie van natuur, landschap en milieu in de besluitvorming te versterken door de sociaal-economische baten ervan te monetariseren en te verankeren in de MKBA.

Het Platform is opgericht door:

q Dr. Dolf de Groot, Ecoloog, gespecialiseerd in geïntegreerde analyse van ecosysteemfuncties en -waarden (Milieusysteemanalyse, Wageningen Universiteit, en ICIS, Universiteit Maastricht).

q Dr. Elisabeth Ruijgrok, milieu-econome, gespecialiseerd in economische en ecologische waarderingsmethoden (LNV; Witteveen en Bos)

q Prof. Harmen Verbruggen, milieu-econoom, directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken (VU-Amsterdam)

q Dr. Roy Brouwer, milieu-econoom, gespecialiseerd in economische waardering, batenoverdracht en meta-analyses (RIZA).

Noot voor de redactie,