Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 9 december 2002
Uitloop werkzaamheden Railinfrabeheer ontregelt treinverkeer rond Amsterdam

Door niet tijdig gereed zijn van werkzaamheden in opdracht van Railinfrabeheer (RIB) en een storing aan wissels bij Weesp was er op maandagochtend vrijwel geen treinverkeer mogelijk vanaf en naar Amsterdam Centraal. Bovendien is er bij werkzaamheden aan de Rijnbrug bij Arnhem een vertraging van 24 uur opgetreden, waardoor er de hele dag geen treinen kunnen rijden tussen Arnhem en Nijmegen en tussen Arnhem en Tiel.

Door al deze problemen met de beschikbaarheid van de rails is het treinverkeer in een flink deel van Nederland ernstig gehinderd. In de drukke maandagochtendspits zijn alleen al rond Amsterdam tientallen treinen uitgevallen. In totaal zijn in de ochtendspits vele tienduizenden treinreizigers tot ver buiten Amsterdam hierdoor gedupeerd geraakt.

NS neemt deze storingen en hun gevolgen voor de reizigers hoog op. De werkzaamheden waren zodanig gepland dat de infrastructuur op maandagochtend weer volledig beschikbaar zou zijn voor de reizigers en treinen van NS. De directie van NS Reizigers zal zo snel mogelijk met Railinfrabeheer, de organisatie die namens de overheid het spoorwegnet beheert, om tafel gaan om te bespreken hoe dergelijke ernstige storingen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Ook al heeft NS part noch deel aan de oorzaken van deze ontregelingen, toch kunnen reizigers een beroep doen op de regeling 'Geld terug bij vertraging'.

NS heeft bussen ingezet en reizigers aangeraden met de metro via Duivendrecht in de richting Utrecht te reizen. Daarnaast heeft NS gratis koffie verstrekt op Amsterdam Centraal.


* * * * *

Noot aan de redactie Voor de duidelijkheid vindt u in bijlage de rolverdeling op en rond het spoor.



Nederlandse Spoorwegen