Nieuw-Vlaamse Alliantie


Confederalisme van VLD en CD&V is achterhaald (09/12/02)

Het partijbestuur van de N-VA is ronduit verbaasd dat de VLD zich plots bekent tot het confederalisme. Het Vlaams profiel dat de VLD zich vlak voor de verkiezingen tracht aan te meten, staats haaks op de politieke daden van de partij en de paars-groene regeringen. De "communautaire vrede" van paars-groen betekent in de praktijk dat de Vlamingen zich altijd moeten plooien naar de eisen van de Franstaligen.

De VLD-bondgenoten Louis Michel en Elio Di Rupo mogen op beide oren slapen. Net zoals de congresbesluiten inzake monarchie al de dag nadien naar de prullenmand werden verwezen, wordt nu ook het confederalistisch standpunt door de partijtop al tegengesproken. De N-VA is het al wel gewoon dat de VLD snel na de verkiezingen al haar Vlaamse beloftes inslikt, maar nu al vóór de verkiezingen het eigen programma naar de prullenmand verwijzen is onuitgegeven.

Daarnaast zijn de recente stellingnamen van zowel CD&V en VLD, als de hoogdravende Franstalige reacties, volstrekt achterhaald. Het confederalisme van CD&V en VLD staat al sinds 1993 in de Grondwet ingeschreven. Artikel 35 stelt dat de federale overheid enkel bevoegd is voor de aangelegenheden die haar door de Grondwet en de wetten zijn toegekend. De deelstaten zijn voor alle andere zaken bevoegd.

Dit grondwetsartikel treedt echter pas in werking na de goedkeuring van een bijzondere wet d.i. een wet goedgekeurd door een tweederde meerderheid en een meerderheid in elke taalgroep waarin de principes nader worden vastgelegd. CD&V en VLD hebben het echter altijd vertikt om werk te maken van deze bijzondere wet en om een lijst vast te leggen van bevoegdheden die nog mogen uitgeoefend worden door de federale overheid.

Net daarom stelt de N-VA de oprichting van een Vlaamse Conventie voor, zodat de Vlaamse partijen onderling al kunnen afspreken welke bevoegdheden zij nog willen toekennen aan de federale overheid.

Het uitgangspunt van de Vlaamse Conventie is voor de N-VA niet langer de Belgische staatshervorming, maar de Vlaamse staatsvorming. Vlaamse welvaart en Vlaams welzijn moeten in Vlaamse handen. In het belang van zes miljoen Vlamingen.

Auteur:
Geert Bourgeois, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be