Wereld Natuur Fonds Nederland

Nieuw drielanden park in Zuidelijk Afrika officieel geopend

09 december 2002

Drie nationale parken in Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe zijn vandaag officieel samengevoegd tot een nieuw, groot drielanden park. Na 10 jaar onderhandelen is vandaag in Mozambique door de drie presidenten van Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe een overeenkomst getekend. Het nieuwe park is ruim 35.000 km2 groot en omvat het oude Krugerpark (20.000 km2) in Zuid Afrika, het Gonarezhou park (5.000 km2) in Zimbabwe en Coutada 16 (10.00 km2), een groot park in Mozambique. Het nieuwe park gaat het Great Limpopo Transfrontier Park heten.

Steun van het Wereld Natuur Fonds

Het park is een initiatief van de stichting Peace Parks en de vorming ervan is de afgelopen jaren enthousiast ondersteund door het Wereld Natuur Fonds. Met hulp van de Nationale Postcode Loterij zorgde het Wereld Natuur Fonds voor een extra financiële injectie van bijna 2,5 miljoen euro voor het project.

Resultaten tot nu toe

Vorig jaar is de stichting Peace Parks, met steun van beide organisaties, al begonnen met het ontwikkelen van het nieuwe Mozambiquaanse gedeelte van het park. Dit gedeelte was grotendeels leeggeschoten en had geen enkele infrastructuur. In het afgelopen jaar zijn al meer dan 1000 dieren in het gebied uitgezet waaronder olifanten, giraffen en neushoorns. Vanaf vandaag kunnen de dieren zich, ongehinderd door grens hekwerken, vrij verplaatsen binnen het nieuwe park. Daarmee worden eeuwenoude trekroutes weer hersteld.

Toekomst voor lokale bevolking

Het is de bedoeling dat het nieuwe park niet alleen een toekomst gaat bieden aan de dieren van het gebied, maar ook aan de lokale bevolking die tot de armste uit de regio behoort.

In de vorming van het nieuwe park wordt daarom nauw samengewerkt met de lokale bevolking. De lokale bevolking worden betrokken bij het bouwen van infrastructuur, bescherming van het gebied en de opzet van eerste toeristische faciliteiten.