Gemeente Alkmaar


Alkmaarse vrijwilligersprijs 2002 naar verpleeghuis Lauwerhof

Alkmaar, 11 december 2002

Afgelopen maandag 9 december werd tijdens het vrijwilligersfeest in De Vest de Alkmaarse vrijwilligersprijs 2002 uitgereikt. Er waren 46 aanmeldingen waarvan 6 genomineerd. De winnaar werd verpleeghuis Lauwershof en de prijs bestond uit ¤ 750,-.

De Alkmaarse vrijwilligersprijs 2002
In 1989 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten jaarlijks een prijs uit te reiken aan een vrijwillig(st)er of een vrijwilligersorganisatie. Dat gebeurde naar aanleiding van de instelling van de jaarlijkse Internationale Vrijwilligersdag op 7 december 1989.
De betekenis van vrijwilligerswerk voor een stad als Alkmaar is groot. Immers, zonder de belangeloze inzet van duizenden vrijwilligers zouden veel organisaties, verenigingen en instellingen niet kunnen functioneren. Het doel van de vrijwilligersprijs is dan ook het erkennen van het belang van vrijwilligerswerk en het waarderen van de inzet van vele vrijwilligers voor de Alkmaarse samenleving. Verder wordt met de uitreiking van de prijs beoogd het vrijwilligerswerk positief onder de aandacht te brengen en individuele vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties in het zonnetje te zetten. Alle vrijwilligersinitiatieven, vrijwilligersorganisaties en individuele vrijwilligers kunnen in aanmerking komen voor de prijs.

De prijswinnaar 2002
Uit de voorgedragen kandidaten heeft de jury zes genomineerden geselecteerd die allen kans maken op de Alkmaarse Vrijwilligersprijs 2002. Uit deze genomineerden vrijwilligers en
vrijwilligersorganisaties is unaniem de prijswinnaar gekozen. De prijs is toegekend aan de vrijwilligers van verpleeghuis Lauwershof.

Vrijwilligers verpleeghuis Lauwershof
Lauwershof is een verpleeghuis waar langdurig zieken worden verpleegd en gerevalideerd. Er is een afdeling voor lichamelijk, chronisch zieke mensen (somatische afdeling), een afdeling voor geestelijk zieke ouderen (psychogeriatrie) en een afdeling revalidatie. Daarnaast vinden chronisch zieke mensen, die niet meer zelfstandig kunnen wonen in de Lauwershof een plek om te wonen met passende medische verzorging.

De vrijwilligers van Lauwershof bieden de bewoners de mogelijkheid om hun dagelijkse bestaan in het verpleeghuis te veraangenamen. De vrijwilligers zorgen ervoor dat het bestaan in een verpleeghuis niet alleen wordt bepaald door ziek zijn, maar ook nog een beetje leuk is. Bieden de professionals van Lauwershof in de eerste plaats de medische zorg, de vrijwilligers geven vooral extra aandacht aan de menselijk kant van de zorg. Zij brengen een "thuisgevoel" oftewel warmte en gezelligheid in het verpleeghuis.