Gemeente 's-Hertogenbosch

21-11-2002

Verkiezing leden Tweede Kamer 22 januari 2003

Kandidaatstelling

Op dinsdag 10 december 2002 zal de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal plaatshebben. Op die dag kunnen bij de afdeling Burgerzaken, Wolvenhoek 1, bij het daar gevestigde hoofdstembureau van 9.00 tot 15.00 uur lijsten van kandidaten (model H 1) worden ingeleverd.

De benodigde formulieren voor:

- de lijsten van kandidaten (model H 1);

- de verklaringen van instemming van de kandidaten met hun kandidaatstelling (model H 9);

- de machtigingen tot het plaatsen van de aanduiding van de politieke groepering boven een kandidatenlijst (model H 3-1);
- machtiging tot het plaatsen van een aanduiding, gevormd door samenvoeging van de aanduidingen van politieke groeperingen of afkortingen daarvan, boven een kandidatenlijst (model H 3-2);
- de verklaringen van ondersteuning van een kandidatenlijst (model H 4);

- de verklaringen betreffende het verbinden van de kandidatenlijsten tot een lijstencombinatie (model I 10),
zijn tot en met de dag van de kandidaatstelling bij de afdeling Burgerzaken voor de kiezers verkrijgbaar.

Voor de kandidaatstelling moet een waarborgsom van elfduizendtweehonderdvijftig euro ( 11.250,-) worden betaald door overmaking van dit bedrag op het rekeningnummer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag, tenzij bij de laatstgehouden verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal een of meer zetels aan de politieke groepering is/zijn toegekend.

Aanduiding politieke groepering boven kandidatenlijst

Voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal kan een politieke groepering, die een vereniging is met volledige rechtsbevoegdheid en waarvan de aanduiding niet al bij het centraal stembureau voor de verkiezing van de Tweede Kamer of provinciale staten is geregistreerd, aan het centraal stembureau van de gemeente verzoeken, de aanduiding waarmee zij op de kandidatenlijst wenst te worden vermeld (niet meer dan 35 letters of andere tekens), in een register in te schrijven.

Indien men de aanduiding voor de komende verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 22 januari 2003 wenst te laten registreren, moet een verzoek daartoe uiterlijk op dinsdag 10 december 2002 schriftelijk worden gedaan bij het centraal stembureau.

Voor deze registratie moet een waarborgsom van vierhonderenvijftig euro ( 450,-) worden overgemaakt op een daartoe bestemde rekening van de gemeente. Degene die de betaling verricht, ontvangt een bewijs daarvan. Na inlevering van een geldige kandidatenlijst voor de komende verkiezing wordt de waarborgsom terugbetaald.

Bij het verzoek moeten worden overgelegd:
a. een afschrift van de notariële akte waarin de statuten van de vereniging zijn opgenomen;
b. een bewijs van inschrijving in het register, gehouden door de Kamer van Koophandel en Fabrieken;
c. een bewijs van betaling van bovenvermelde waarborgsom; d. een verklaring van de politieke groepering houdende aanwijzing van haar gemachtigde en plaatsvervangend gemachtigde bij het centraal stembureau.

Stemmen in een stembureau naar keuze

De burgemeester maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal een kiezer is toegestaan zijn/haar stem uit te brengen in een stembureau naar keuze.

Daarbij gelden de volgende bepalingen:

Schriftelijke aanvraag

1. Bij Bureau verkiezingen van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor verzoekschriften om in een stembureau naar keuze aan de stemming te mogen deelnemen.

2. Het verzoekschrift, evenals de oproepingskaart (indien al verstrekt), moeten uiterlijk op de veertiende dag voor de verkiezing, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij/zij op dinsdag 10 december 2002 als kiezer is geregistreerd.
3. Het verzoek wordt niet ingewilligd, wanneer het de verzoeker is toegestaan om bij volmacht aan de stemming te mogen deelnemen.
4. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gesteld, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

Mondelinge aanvraag

1. De kiezer moet hiertoe, na ontvangst van de oproepingskaart, doch uiterlijk op de vijfde dag voor de verkiezing de oproepingskaart overleggen bij de afdeling Burgerzaken van zijn/haar woonplaats op dinsdag 10 december 2002.

2. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gesteld, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

Stemmen per brief

Het stemmen per brief zal mogelijk zijn voor de volgende categorieën kiezers:
a. Nederlanders, die wonen in het buitenland;
b. Nederlanders, die wonen in de Nederlandse Antillen of Aruba, als zij
ten minste tien jaar in Nederland hebben gewoond; c. Nederlanders, die op 10 december 2002 in het buitenland werken; d. Een Nederlands gezinslid van c.

Bovendien moeten zij op 10 december 2002 18 jaar of ouder zijn.

Bij de afdeling Burgerzaken zijn formulieren beschikbaar, waarmee in het buitenland wonende, of werkzame, Nederlanders kunnen verzoeken om aan de stemming deel te nemen. Voor de kiezers genoemd onder a en b moeten de formulieren op 10 december 2002 zijn ontvangen door de het college van burgemeester en wethouders van Den Haag. Uiterlijk 23 december 2002 moeten de formulieren van de kiezers genoemd onder c en d ontvangen zijn bij de afdeling Burgerzaken waar zij ingeschreven zijn.

Uitoefening van het kiesrecht door personen die in dienstbetrekking zijn

De burgemeester van de gemeente 's-Hertogenbosch herinnert in verband met de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de onderstaande bepalingen van de Kieswet.


1. Volgens artikel J 10 van de Kieswet is iedere werkgever verplicht te zorgen, dat iedere stemgerechtigde werknemer, die bij hem/haar in dienstbetrekking is, gelegenheid ontvangt om aan de verkiezingen deel te nemen, voor zover hij/zij dat niet buiten zijn werkuren kan doen. Deze verplichting geldt niet ten aanzien van de werknemers, die binnen de voor de stemming bepaalde tijd geen dienst verrichten in een gemeente, waar zij aan de stemming kunnen deelnemen, of in een aangrenzende gemeente. Indien laatstgenoemde werknemers, om aan de stemming deel te nemen, niet lang er dan twee achtereenvolgende uren behoeven te verzuimen, geldt vorengenoemde verplichting van de werkgever wel.

2. Op grond van artikel Z 9 van de Kieswet wordt de werkgever die de hierboven vermelde, hem/haar opgelegde verplichting niet nakomt, gestraft met hechtenis van ten hoogste veertien dagen of geldboete van de tweede categorie.

Nadere inlichtingen over deze publicatie worden verstrekt door de afdeling Burgerzaken.