Gemeente Utrecht

MET WETHOUDER SPEKMAN NAAR PROTESTACTIE ID-BANEN

Wethouder Spekman roept alle inwoners van Utrecht op met hem mee te gaan naar de landelijke protestactie voor behoud van ID(Instroom Doorstroom)-banen. Hij doet dat in een advertentie in het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 7 december. De protestactie vindt plaats op dinsdag 10 december in de Groenoordhallen in Leiden. ABVAKABO FNV organiseert de actie en regelt bussen vanaf het Jaarbeursplein. Utrechters die met de bus mee willen, kunnen zich tot maandag 16.00 uur opgeven bij ABVAKABO op tel.nr. 030 234 96 02.

Vandaag stuurt Spekman, als wethouder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een witboek naar alle Tweede Kamerleden. Het witboek is een pleidooi voor het behoud van ID-functies. In het witboek staat een oproep van wethouder Spekman, uitspraken van inwoners over het nut van ID-banen en interviews met ID-werknemers. Utrecht wil deze mensen en deze banen niet kwijt. Ondanks het Sociaal Akkoord tussen sociale partners en Kabinet is er nog onvoldoende zekerheid over de toekomst van gesubsidieerd werk. In dat Akkoord staan geen garanties voor gemeenten.

Utrecht telt zo'n 2.050 gesubsidieerde banen. Door de bezuiniging zouden zo'n 450 banen verdwijnen. Dat zou een klap zijn voor de Utrechtse samenleving. De ID- en WIW-functies zijn bovendien een nuttig instrument om werklozen aan een baan te helpen. Alleen al bij Stadstoezicht werken 154 gesubsidieerde werknemers. Zo'n 500 mensen werken in een gesubsidieerde baan in het onderwijs. De zorgsector (147 plaatsen) en kinderopvang (101) zouden zeer onthand zijn als zij een aantal van hen moeten laten gaan. Wij zullen als bewoners van de stad de dagelijkse effecten van de landelijke bezuinigingsmaatregel ondervinden. Ook kleinere organisaties in de stad die zwaar leunen op ID'ers, zoals daklozenopvang De Tussenvoorziening, circus Jopie of stichting Paraplu (ondersteuning gehandicapten en dagactiviteiten) of Wijkbuurtmuseum Wijk C kunnen in de problemen komen. Daarom doet wethouder Spekman een beroep op alle Utrechters. Natuurlijk zullen ook Utrechtse werkgevers en werknemers met ID-banen meegaan naar de protestactie in Leiden.

Noot aan de media:

Vanuit Utrecht gaan er op dinsdag 10 december bussen vanaf het Jaarbeursplein. Aanmelden tot maandag 16.00 uur bij de ABVAKABO als u met de bus meewilt op telefoon 030 234 96 02. Verzamelen op Jaarbeursplein op dinsdag om 9.45 uur, vertrek om 10.00 uur. Informatie tevens via midden-nederland@abvakabo.nl

Op aanvraag kunnen wij u een witboek toesturen: secretariaat Bestuurscommunicatie, telefoon 030 286 1132 Voor meer informatie kunt u bellen met Bestuurscommunicatie, Nicoline Bos, telefoon 030 286 1138.

Utrecht, 6 december 2002