Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Staatssecretaris van Ardenne naar Macedonië

Staatssecretaris van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking bezoekt maandag 9 en dinsdag 10 december Skopje, hoofdstad van de Republiek Macedonië. Doel van het bezoek is om kennis te maken met de nieuwe regering en een indruk te krijgen van het transitieproces in Macedonië. Naast bilaterale gesprekken, brengt de staatssecretaris ook een bezoek aan de South East European University (SEEU) van Tetovo. Ook spreekt de staatssecretaris met de burgemeester van Tetovo.

Staatssecretaris van Ardenne zal gesprekken voeren met de premier van de zojuist aangetreden Macedonische regering, Crvenkovski, minister van Onderwijs Pollozhani, minister van Binnenlandse Zaken Kostov en de minister van Financien Gosev.

Tijdens deze gesprekken zullen onderwerpen als regionale samenwerking, conflictpreventie, onderwijs, en de bilaterale ontwikkelingsrelatie met Nederland aan de orde komen.

De staatssecretaris zal tevens een overeenkomst tekenen met de Macedonian Enterprise Development Foundation (MEDF) voor een donatie van ¤ 5,7 mln. Met het ondertekenen van deze overeenkomst ondersteunt Van Ardenne een succesvol micro-kredietprogramma dat ten goede komt aan de ontwikkeling van kleine en middelgrote bedrijven in Macedonië. Dit programma heeft speciale aandacht voor rurale en vrouwelijke ondernemers en aan ondernemers uit etnische minderheidsgroeperingen. Met deze tweede bijdrage komt de totale Nederlandse steun voor dit project neer op ca. 10 miljoen euro.

De SEEU is vooralsnog het enige instituut voor hoger onderwijs in Macedonië waar in drie talen wordt onderwezen: Albanees, Macedonisch en Engels. Gezien het belang van hoger onderwijs in Macedonië, levert de universiteit daarmee een belangrijke bijdrage aan de politiek-etnische stabiliteit in het land. De SEEU is opgericht mede onder leiding van de dhr. Max van der Stoel en ontvangt financiële ondersteuning van de internationale donorgemeenschap, waaronder Nederland.

Voor het gesprek met de burgemeester staan onderwerpen als decentralisatie en anti-corruptie maatregelen op de agenda.

Macedonië is een van de 19 landen waarmee Nederland een langdurige, brede ontwikkelingsrelatie onderhoudt. De samenwerking wordt de komende jaren geconcentreerd op de sectoren onderwijs , landbouw en financieel openbaar bestuur en financiële infrastructuur. Daarnaast komt Macedonië in aanmerking voor macro-economische steun.

Mededeling voor de redactie

Voor meer informatie over deze reis:

Directie Voorlichting en Communicatie

Carola Baller

Tel.: 070-3487531 of 06-52503034