Het Nederlandse Rode Kruis

09 december 2002
10 december: Dag van de Rechten van de Mens

Het Rode Kruis ziet toe op de naleving van het Internationaal Humanitair Recht, ook wel Humanitair Oorlogsrecht genoemd. Dit recht is ondermeer vastgelegd in de Conventies van Genève en beschermt iedereen die niet, of niet meer, deelneemt aan gewapende conflicten. Iedereen heeft recht op een menswaardige behandeling, en op opvang en verzorging waar nodig.

Ook legt het Humanitair Oorlogsrecht plichten op aan strijdende partijen. Sommige wapens zijn verboden die onnodig leed veroorzaken. Bestaansmiddelen van burgers mogen niet vernietigd worden als middel in de strijd. Krijgsgevangenen hebben recht op goede verzorging en contact met hun familie. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) is in de Conventies aangewezen als dé organisatie die, vanwege zijn neutraliteit, de naleving van het Humanitair Oorlogsrecht bewaakt en bevordert.

Zo bezoekt het ICRC jaarlijks ongeveer 2000 gevangenissen wereldwijd. Vorig jaar bezocht het Comité 346.807 gevangenen om na te gaan of hun behandeling menswaardig is, en heeft het Comité 418.461 zogenaamde 'Rode-Kruisberichten' overgebracht aan familieleden.

Meer informatie:

* Over het humanitair oorlogsrecht

* Over het Internationale Comité van het Rode Kruis (Engels)