Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 10 december 2002

* DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA STEEKPARTIJ

Een 38-jarige Rotterdammer raakte maandagavond in een woning in de Oranjestraat zwaar gewond, nadat hij door een buurman was neergestoken met een mes. De aanleiding voor de steekpartij is vermoedelijk geluidshinder. Omstreeks kwart over negen troffen politiemensen het slachtoffer aan op de bank in z'n woning. Hij had diverse steekwonden in buik en borst. Een 41-jarige huisgenoot vertelde dat het slachtoffer door een buurman was neergestoken. Er werd direct een onderzoek ingesteld in een bovenliggende woning. Daar trof men drie mannen aan, 22, 34 en 51 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam. Ze werden aangehouden als verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau en ingesloten. Het slachtoffer werd door GGD-personeel met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. De recherche van het district Feijenoord-Ridderster stelt een onderzoek in naar de precieze toedracht van de steekpartij.


* STRAATROVERS AANGEHOUDEN NA ACHTERVOLGING

Twee straatrovers zijn maandagmiddag in het winkelcentrum Binnenhof aangehouden toen ze een 18-jarige Rotterdammer probeerden te beroven. Ze werden op heterdaad betrapt door een getuige, die met een aantal omstanders de achtervolging instelde. Het tweetal beiden 21 jarige Rotterdammers zijn in verzekering gesteld en overgegeven aan het geweldsteam van het district Oost. Dit team werd ruim een jaar geleden speciaal opgericht in het kader van de aanpak van geweld op straat.
Een 18-jarige Rotterdammer stond, even voor half zes, bij de bushalte op de Zernikeplaats. Hij stond een sigaret te roken, waarop de twee verdachten op hem toeliepen en om en sigaret vroegen. Op het moment dat hij er één wilde pakken probeerden de twee met geweld z'n GSM te bemachtigen. Een 47-jarige getuige uit Rotterdam zag dit gebeuren en sprak de verdachten aan, waarop ze de vlucht namen. De getuige zette echter met een paar omstanders de achtervolging in. In het winkelcentrum Binnenhof werden ze staandegehouden en even later overgegeven aan de politie.


* MOEDER EN DOCHTER BEROOFD
Maandagavond omstreeks half negen werden in de Hoogstraat een 70-jarige vrouw uit Rotterdam en haar dochter door drie onbekende mannen, onder bedreiging van een mes, beroofd van hun tas. Beide vrouwen liepen op straat, toen ze door het drietal werd aangesproken. Onder bedreiging van een mes moesten de slachtoffers hun tas afstaan. Met de buit, vluchtten de verdachten vervolgens in onbekende richting weg.


* GREEP UIT KASSA
Maandagmiddag omstreeks half vijf deed een onbekende man een greep uit de kassa van een stomerij op de Oude Binnenweg. Twee mannen waren de zaak binnengekomen, waarop één van de daders een 54-jarige medewerkster uit Rotterdam de keuken induwde. Vervolgens opende de andere overvaller de kassa en griste geld weg. Het tweetal nam hierop met de buit, een nog onbekend geldbedrag, ijlings de benen.


* AUTO NIET TERUG NA PROEFRIT
Maandagmiddag omstreeks drie uur werd uit een autobedrijf op de Schuttevaerweg een auto weggenomen. Een 39-jarige man uit Bunnik maakte met de auto, een Mercedes Benz, een proefrit. Nadat de 'klant' na een aantal uren nog niet teruggekomen was, constateerde een 56-jarige medewerker uit Oud-Beijerland dat de auto weggenomen was. De recherche van het district Schiedam stelt een onderzoek in.


* DRIE INBREKERS OP HETERDAAD BETRAPT, ÉÉN VAN HEN MAAKT DEEL UIT

VAN TOP 10
Drie inbrekers zijn in de nacht van maandag op dinsdag, na een snel onderzoek, aangehouden. Het drietal is overgegeven aan de recherche van het district Oost en in verzekering gesteld. Eén van hen, een 20-jarige Capellenaar maakt deel uit van de top 10 van personen die door hun gedrag cq daden de veiligheid en leefbaarheid in het district Oost onevenredig aantasten. Daarom verdient deze groep extra aandacht van politie en justitie, met het doel hen aan strafvervolging te onderwerpen. Deze verdachte heeft ook nog een gevangenisstraf van drie weken te goed.

Omstreeks één uur de afgelopen nacht zag een getuige dat er ingebroken werd bij een makelaarskantoor aan de Capelseweg. Drie jongens gingen het pand binnen en één bleef er op de uitkijk staan. Het viertal stapte in een blauwe Golf en reed weg over de Bermweg in de richting van de Kralingseweg. Politiemensen van het district Oost troffen de wagen aan op de Wingerd. Een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel kon direct worden aangehouden. De chauffeur, een 20-jarige man eveneens uit Capelle aan den IJssel, vluchtte weg maar kon na een korte achtervolging in de kraag worden gevat achter een flat aan de Dotterlei. Vervolgens werd er een onderzoek in gesteld in een woning aan de Wingerd met toestemming van de hoofdbewoonster. In de kelderberging trof men de gestolen computerkast aan. Een 20-jarige man die in de woning aanwezig was werd eveneens aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau Oost, waar ze zijn ingesloten en in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Avonduitgave maandag 9 december 2002

* POGING OVERVAL SUPERMARKT; GETUIGENOPROEP

Donderdag 5 december jl. omstreeks zeven uur 's ochtends vond op de Bredenoord een poging tot een overval op een supermarkt plaats. Een 35-jarige medewerker uit Barendrecht was, samen met een leverancier in het magazijn aan het laden en lossen, toen hij plotseling een hand op zijn schouder voelde. Nadat de man zich omdraaide, zag hij twee, met vuurwapens gewapende en gemaskerde mannen. Onder bedreiging werden beide mannen en twee in de winkel aanwezige medewerksters meegenomen naar het kantoor, waar de overvallers vervolgens geld eisten. Nadat de 35-jarige medewerker aangaf dat hij geen toegang tot het geld had, verlieten de twee overvallers het kantoor en namen via de achteruitgang van de winkel de benen.

De recherche van het district Feijenoord-Ridderster is op zoek naar getuigen van deze poging tot overval. Zij worden verzocht telefonisch contact op te nemen, via het telefoonnummer 0900 - 8844 (lokaal tarief).


* ROODLICHTCONTROLE
Politiepersoneel van het district De Noordhoek hield maandagmorgen op de kruising van de Bergweg met de Noordsingel een roodlichtcontrole. Tussen kwart over acht en kwart over negen kregen 11 automobilisten een bekeuring voor het rijden door rood.


* VUURWAPENS IN BESLAG GENOMEN - VERDACHTE AANGEHOUDEN

Maandagmiddag omstreeks twee uur werd in de Odastraat een 18-jarige Rotterdammer aangehouden. Een getuige had gezien en gehoord dat de man vanuit het slaapkamerraam van zijn woning met een vuurwapen enkele malen in de lucht had geschoten. Bij een onderzoek in de woning werden vijf wapens aangetroffen; een gaspistool, een alarmpistool, twee op echte gelijkende vuurwapens en een luchtbuks. Ook waren er diverse soorten munitie in de woning aanwezig. De vuurwapens en de munitie zijn in beslag genomen. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het bureau. De politie stelt een nader onderzoek in.


* TRUCK MET OPLEGGER OP Z'N KANT
Maandagmorgen omstreeks elf uur kantelde een truck met oplegger op het Kleinpolderplein (de fly-over van de noordbaan van de A20 naar de oostbaan van de A13). De truck met oplegger vervoerde twee 20ft containers geladen met flessen frisdrank. Een gedeelte van de lading kwam op het wegdek terecht. De 32-jarige bestuurder van de truck, afkomstig uit Hoogkarspel, raakte niet gewond. De gehele rijbaan werd naar aanleiding van dit ongeval afgesloten. Dit had lange files op de A20 en A16 tot gevolg. De takel- en opruimwerkzaamheden vergden enkele uren. De Technische Ongevallen Dienst stelt een nader onderzoek in.


* HENNEPKWEKERIJ EN VUURWAPENS IN WONING AANGETROFFEN - VERDACHTE

AANGEHOUDEN
Naar aanleiding van klachten stelde de politie van het district Oost in een woning aan de Frederikstraat een onderzoek in. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen waar zo'n 150 jonge hennepplanten stonden. De stroom voor de kwekerij bleek illegaal te worden afgetapt. In de woning werden tevens twee vuurwapens en munitie aangetroffen. De hennepplantjes alsmede de voor de groei gebruikte apparatuur en de twee vuurwapens met munitie werden in beslag genomen. In een naastgelegen woning werd een tweede hennepkwekerij aangetroffen. De hennepkwekerij was nog in opbouw. De apparatuur werd in beslag genomen. Beide woningen werden na de ontruiming afgedicht. Later op de dag werd de 34-jarige bewoner van één van de woningen aangehouden. De politie van het district Oost stelt een nader onderzoek in.


* VROUW AANGEHOUDEN VOOR HET DOEN VAN VALSE 112 MELDINGEN

Maandagmiddag werd in een woning aan de Graaf Florisstraat een 21-jarige vrouw uit Vlaardingen aangehouden. De vrouw had vanuit de woning van haar vriend met een mobiele telefoon valse meldingen aan de 112 centrale doorgegeven. Een van de meldingen betrof een melding over geluidsoverlast in de Graaf Florisstraat, waarvoor de politie uitrukte. Zij had nog enkele malen met de politiemeldkamer gebeld om te vragen waar de politie bleef. Ook de brandweer moest uitrukken naar aanleiding van een valse melding door de vrouw van een brand in de Graaf Florisstraat. De politie wist de vrouw te traceren en aan te houden. Zij werd voor verhoor overgebracht naar het bureau. De verdachte wist geen andere verklaring voor het doen van de valse meldingen te geven, dan dat zij onder invloed van verdovende middelen was.

Ochtenduitgave maandag 9 december 2002