Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 december 2002

Vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan de minister van LNV over het stropen van wild in natuurgebieden.


1. Bent u bekend met het artikel "Stropers zetten pitbulls in : bij stropen gaat het weer hard tegen hard"?

2. Is de strekking van het artikel juist, namelijk dat stropers steeds agressiever te werk gaan en dat boswachters en opzichters onvoldoende bevoegdheden en uitrusting hebben om deze activiteiten het hoofd te bieden?
3. Deelt u de mening van de Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht dat er vaak sprake is van georganiseerde criminaliteit? Zo ja, om welke soort van organisaties gaat het dan?

4. Bent u ervan op de hoogte dat naast de Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht ook de Politiebond ANPV vraagt om meer bevoegdheden? Zo ja, wat is uw mening over hun volgende wensen:


* bijzondere opsporingsambtenaren moeten weer onder de vrijwillige politie vallen;

* boswachters moeten net als jachtopzieners een wapen kunnen dragen;
* het uniform moet meer in overeenstemming komen met het politie-uniform;

* en het gebruik van diensthonden moet mogelijk zijn?

5. Welke activiteiten onderneemt u om meer inzet van de reguliere politie te verkrijgen bij de bestrijding van stroperij? Kunt u dit aan de hand van cijfers over de inzet van politie onderbouwen?
6. Wat zijn de resultaten van het programma Handhaven op niveau?
7. Bent u van mening dat de criminaliteit in haar algemeenheid toeneemt op het platteland en dat dit leidt tot toenemende gevoelens van onveiligheid bij de bewoners?

8. Zo ja, is niet een van de redenen de gebrekkige kennis en de lage prioriteit bij de politie voor de handhaving in het buitengebied? Wat gaat u dan aan deze zaken doen?