Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Veerman stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor kennis en advies


10 december 2002 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de Kaderregeling kennis en advies. De regeling is opengesteld van 12 december 2002 tot en met 28 maart 2003. Deze regeling geeft financiële ondersteuning aan agrarische ondernemers voor het inzetten van deskundigen bij bedrijfsontwikkeling of bedrijfsbeëindiging. De activiteiten die gesubsidieerd kunnen worden variëren van bedrijfsdoorlichtingen, het laten opstellen van plannen voor bedrijfsontwikkeling of bedrijfsbeëindiging tot het volgen van opleidingen.

De Kaderregeling kennis en advies gaat nu open voor drie doelgroepen: Akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, Jonge agrariërs en Biologische landbouw.

Akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt
Voor de openstelling Akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt is EUR 450.000,- beschikbaar voor agrarische ondernemers die als hoofdactiviteit akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt bedrijven. Deze openstelling is vooral gericht op financiële ondersteuning bij het inwinnen van deskundig advies bij het maken van keuzes gericht op bedrijfsontwikkeling of bedrijfsbeëindiging. Het maximumsubsidiebedrag in deze aanvraagperiode is EUR 8.000,- per aanvrager.

Jonge agrariërs
Voor de Jonge agrariërs is EUR 450.000,- beschikbaar voor starters jonger dan 40 jaar, die van plan zijn een agrarisch bedrijf te beginnen, en die nog niet eerder een landbouwbedrijf volledig in eigendom, pacht of erfpacht hebben gehad. Deze openstelling geeft financiële ondersteuning bij het door deskundigen laten opstellen van een ondernemingsplan. Het maximum subsidiebedrag in deze aanvraagperiode is EUR 1.900,- per aanvrager.

Biologische landbouw
Voor de Biologische landbouw is EUR 300.000,- beschikbaar voor agrarische ondernemers die overwegen te starten met de biologische productiemethode. Deze openstelling geeft financiële ondersteuning bij het inwinnen van deskundig advies over het omschakelen naar de biologische productiemethode en de consequenties hiervan voor het bedrijf. Het maximum subsidiebedrag in deze aanvraagperiode is EUR 8.000,- per aanvrager.

De openstellingsbesluiten staan in de Staatscourant van 9 december 2002. De Kaderregeling kennis en advies, waarop de openstelling is gebaseerd, staat in de Staatscourant van 11 oktober 2002. De regeling wordt uitgevoerd door LASER. Formulieren voor de Kaderregeling kennis en advies kunnen worden aangevraagd bij Het LNV-Loket, telefoonnummer 0800 - 22 333 22.

Meer informatie
Meer informatie over regelingen is te vinden op: www.minlnv.nl/loket. Hier zijn tevens de openstellingsbesluiten en de Kaderregeling te vinden.