Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Komend evenement
De Baarsjes geeft subsidie voor herbestemming gesloten koffieshop

Woningcorporatie Het Oosten gaat een dichtgetimmerde koffieshop nabij het Mercatorplein verbouwen tot kantoorruimte. Stadsdeel de Baarsjes financiert de helft van de verbouwingskosten met een eenmalig bedrag van 15.000,-. De koffieshop is in 2001 gesloten wegens drugsoverlast.

In november 2001 troffen de politie en het horeca-interventieteam tijdens een inval een grote hoeveelheid drugs in de koffieshop aan de Cabralstraat. Op last van de burgermeester is het etablissement vervolgens gesloten.

De herbestemming van de dichtgetimmerde koffieshop aan de Cabralstraat 40 verhoogt de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt, zo verwacht stadsdeel De Baarsjes. De subsidie van het stadsdeel aan de eigenaar komt grotendeels uit de post Stedelijke Vernieuwing die bestemd is voor de uitvoering van de Samenwerkingsovereenkomst Beheer Mercatorplein.

Stadsdeel De Baarsjes licht de ruim honderd horecagelegenheden in De Baarsjes pand voor pand door. Gaat een koffieshop of café herhaaldelijk de fout in, dan worden de vergunningen geweigerd of ingetrokken. Zij kunnen - na observaties van de politie - zelfs dicht getimmerd worden, zoals in de koffieshop in de Cabralstraat.

De Baarsjes kan het ondeugdelijke horeca knap lastig maken, simpelweg door de eigen bevoegdheden optimaal te benutten en de eigen gegevens te vergelijken met die van het Kadaster, de Kamer van Koophandel en de Sociale dienst. Horeca-ondernemers hebben een serie vergunningen nodig voor exploitatie, gebruik, sterke drank en spelautomaten. Ook bouwvergunningen stellen diverse eisen en bovendien heeft de horecasector te maken met een Algemene Plaatselijke Verordening en met het bestemmingsplan.


---

© Stadsdeel De Baarsjes - 10/12/2002