FENIT

Bijeenkomst over Digitaal Rechtenbeheer druk bezocht

09-12-2002 Tijdens een op 27 november 2002 door VNO-NCW en Nederland~ICT georganiseerd seminar zijn de mogelijkheden die ICT biedt om auteursrechten te beheren van verschillende kanten belicht.

Aanleiding voor het seminar vormde de omzetting van de zogeheten ´Europese Richtlijn Auteursrecht in de informatiemaatschappij´ in de Nederlandse wetgeving. Eerder dit jaar heeft de regering een omvangrijk wetsvoorstel over deze materie bij de Tweede kamer ingediend. Omdat het wetsvoorstel veel nieuwe en ingewikkelde vragen oproept, organiseerden VNO-NCW en Nederland~ICT onlangs een seminar over dit onderwerp. Het seminar, onder leiding van de heer Schellekens, werd druk bezocht door belangstellenden uit zowel de publieke sector (de betrokken departementen) als het bedrijfsleven.

DRM-systemen
Tijdens het seminar werd uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden die de moderne techniek geeft om auteursrechten en zogeheten naburige rechten on-line te beheren. Duidelijk werd dat de zogeheten ´digital rights managementsystemen´ (DRM) in de toekomst steeds belangrijker worden. DRM-systemen zijn geavanceerde softwaresystemen die het mogelijk maken om het individuele gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken (muziek, software, films e.d.) op het internet te achterhalen, de gebruiker te identificeren en voor de financiële afwikkeling van het gebruik zorg dragen (´billing´). DRM-systemen zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen internetpiraterij. Uit de presentaties bleek de toenemende betekenis die de Europese Commissie en het Ministerie van Justitie aan DRM-systemen geeft.

DRM in de praktijk
Na een auteursrechtelijke inleiding, die door Nederland~ICT werd verzorgd, werd een tweetal praktische en beleidsmatige presentaties gegeven door vertegenwoordigers van IBM en Philips. Daarbij werd de werking en functionaliteit van een reeds ontwikkeld DRM-systeem uitgebreid en op verhelderende wijze getoond. Tijdens het seminar gaf een vertegenwoordigster van het Ministerie van Justitie een boeiende uiteenzetting van de beleidsopties die het departement heeft ten aanzien van DRM. Duidelijk werd dat het ministerie steeds meer betekenis hecht aan de technische bescherming van rechten.

Het seminar vormt een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke discussie over het auteursrecht en de mogelijkheden van technisch digitaal rechtenbeheer.

copyright FENIT 2002