Provincie Limburg

Subsidie buisleidingennetwerk (364)

Nederlandse financiële bijdrage van 4 miljoen euro voor propeentransport

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidie van vier miljoen euro verleend aan het bedrijf EPDC (European Pipeline Development Company). Eerder stuurde de Provincie een brief richting het Ministerie waarin het belang van een goed buisleidingennetwerk werd onderschreven door Gedeputeerde Staten. De subsidie wordt ingezet voor de aanleg van een buisleidingnetwerk voor het ondergronds transporteren van propeen. Hiermee levert Nederland een financiële bijdrage aan het vervoer van chemische producten via pijpleidingen tussen Rotterdam, Antwerpen, Zuid-Limburg en het Duitse Roer- en Rijngebied.

Buisleidingen veilig en betrouwbaar
In de brief werd het belang van een goed buisleidingennetwerk voor de Zuid-Limburgse chemische industrie onderstreept. De Provincie Limburg ziet het vervoer van gevaarlijke chemische stoffen via ondergrondse leidingen als een efficiënte en vooral ook betrouwbare transportwijze. De maatschappij stelt immers steeds hogere eisen aan veiligheid en dat geldt zeker rond gevaarlijke stoffen.
Daarnaast is een goed transportnetwerk voor de in Sittard-Geleen gevestigde chemische bedrijven DSM en Sabic Euro Petrochemicals van groot economisch belang, ook voor Limburg. Om deze redenen is dan ook door de Provincie bij de minister aangedrongen op een positief besluit ten aanzien van de subsidie-aanvraag van EPDC voor het buisleidingennetwerk.

Start aanleg in 2005
Met de subsidieverlening ter grootte van 4.000.000,- van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat sluit Nederland aan op de reeds verstrekte subsidies van de overheden van Nordrhein-Westfalen en Vlaanderen. Hiermee komt de aanleg van een pijpleidingennetwerk voor propeentransport tussen de belangrijke zeehavens Rotterdam/Antwerpen, de Limburgse industrie en de Duitse industrie een belangrijke stap dichterbij. Op Nederlands-Limburgs grondgebied wordt 30 kilometer pijpleiding aangelegd. De vervolgwerkzaamheden worden uitgevoerd door EPDC, waarin de belangrijkste chemische bedrijven aandeelhouder zijn. De planning is dat in 2005 wordt gestart met de aanleg van het buisleidingentraject.

Bijlage: brief Provincie Limburg aan Ministerie van Verkeer & Waterstaat
10-12-2002 10:57