Provincie Limburg

Subsidie voor twee projecten binnen GSB Maastricht (365)

Allochtonen, herintreders en uitkeringsgerechtigen worden naar arbeidsmarkt geleid

Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van 225.587,- aan een tweetal projecten in het kader van het Maastrichtse Grote Stedenbeleid (GSB) programma "Arbeidsmarkt actief en activerend". Het gaat hier om de projecten "opleidingstraject administratief medewerker" en "specifieke doelgroepen (zorgsector)". Door het inschakelen van allochtonen, herintreders en uitkeringsgerechtigen worden in de sectoren zorg en administratie knelpunten rondom het vinden van goed personeel opgelost.

Project opleidingstraject administratief medewerker Uit onderzoek is gebleken dat in Maastricht en omgeving een grote behoefte is aan administratief/secretarieel personeel. Daarnaast blijkt dat dit gebied meer dan gemiddeld over arbeidsreserves beschikt (ongeveer 16.000 personen). In het GSB zijn afspraken gemaakt om binnen deze groep van reserves de arbeidsmarktpositie van allochtonen te verbeteren. Het project opleidingstraject administratief medewerker richt zich enerzijds op het verstevigen van de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt en anderzijds voor ziet het in de behoefte aan administratief personeel. In het totaal worden 32 allochtone werkzoekenden opgeleid tot administratief medewerker/receptionist. Na het met goed gevolg afleggen van een examen en een stage ontvangen de deelnemers een landelijk erkend diploma. Vervolgens worden de deelnemers begeleid naar een betaalde werkplek. Naast de administratieve inhoud, biedt de opleiding aandacht aan de Nederlandse taal (zowel individueel als in groepsverband; NT2), sollicitatietraining en een stage in een bedrijf.

Project specifieke doelgroepen (zorgsector)
Dit project is ontstaan vanuit het gegeven dat de blijvende krapte op de arbeidsmarkt in de sector zorg extra aandacht vraagt. Het doel is om vijftig herintreders, allochtonen en uitkeringsgerechtigden te plaatsen in functies van helpende/verzorgende bij de deelnemende instellingen. Deze personen worden voorlopig binnen de instellingen geplaatst terwijl zij een opleiding volgen. Het goed doorlopen van de opleiding biedt uitzicht op een definitieve aanstelling binnen instellingen met een vacature. Initiatiefnemer van dit project is het academisch ziekenhuis Maastricht met als partners het Groene Kruis Zorg, Domicura en de Stichting Zorgcentra Maastricht. 10-12-2002 11:54