D66-actualiteiten uit Europa


Progressief drugsrapport Van der Laan aangenomen

10/12/2002

Het drugsrapport door Lousewies van der Laan is opgesteld als advies aan de Volksgezondheidscommissie van het Europees Parlement is met een nipte meerderheid -20 voor en 17 tegen- aangenomen. "De aanname van dit rapport is een stap in de goede richting. Het Europees Parlement negeert de drugsproblematiek niet langer en doet een stap in de richting van het beleid waar we in Nederland al twintig jaar hard voor werken."Aldus Van der Laan.

De Commissie heeft een voorstel gedaan dat duidelijk kiest voor een drugsbeleid van preventie en hulpverlening, in tegenstelling tot de repressieve instelling die vele lidstaten voorstaan. Het commissievoorstel ligt nu bij het Europees Parlement. De hoofdverantwoordelijke commissie is de Volksgezondheid-commissie (ENVI). Namens de LIBE (commissie Justitie en Binnenlandse Zaken) Van der Laan heeft een advies geschreven over dit commissievoorstel.

Om een goed advies te kunnen schrijven heeft Van der Laan eerder experts en collega's uitgenodigd om over het voorstel te discussiëren. Bij dat rondetafelgesprek waren onder andere de heer Halldorsson (Europese Commissie), de heer Boekhout van Solinge (Centrum voor Drugsonderzoek) en mevrouw Oguz van het Ministerie van Sociale Zaken van Zweden.


---