Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Salamanca (Spanje), 10 december 2002

Erkenning voor succesvol bedrijf in Mali

Nuon wint Europese prijs voor duurzame energie

Nuon heeft van de Europese Unie een prijs ontvangen voor het beste samenwerkingsverband op het gebied van duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. De prijs is uitgereikt aan Nuon door Loyola de Palacio, Vice President van de Europese Commissie voor Transport en Energie.

Nuon ontvangt deze prijs samen met het Franse energiebedrijf EDF in het kader van de Campaign for Take off. Doel van deze campagne is het steunen van wereldwijde investeringen in duurzame energie en het verdubbelen van het gebruik van schone energie in Europa. Deze campagne is in 1999 gelanceerd door de Europese Commissie.

De prijs valt in de categorie 'Ontwikkelingslanden', voor de samenwerking met EDF in het bedrijf Yeelen Kura (Nieuw Licht). Dit bedrijf is opgericht in juli 2001 om dorpen op het platteland van Mali (West-Afrika) te voorzien van elektriciteit. Ook levert het bedrijf bijbehorende service, zoals installatie en onderhoud. De opwek van elektriciteit vindt plaats met Solar Home Systems, zonne-energiesystemen die naast de huizen worden geplaatst. De systemen bestaan uit een zonnepaneel, een accu, een aantal lampen en een aansluiting voor radio en TV. Al ruim 800 huishoudens in Mali worden op deze wijze voorzien van elektriciteit. Dat zijn zo´n 8000 mensen.

Yeelen Kura heeft inmiddels 33 mensen in dienst. Dat is een welkome stimulans voor de werkgelegenheid en de lokale economie. De medewerkers staan onderleiding van Nuon-manager Jan Lam.

Volgens dezelfde formule is Nuon onlangs ook een bedrijf in Kwazulu Natal (Zuid-Afrika) gestart. Doel hier is om 50.000 zonne-systemen te plaatsen. De ruim 225.000 Natuurstroom-klanten van Nuon in Nederland dragen bij aan de ontwikkeling van deze projecten.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon, Ludo van Halderen over de prijs: "Deze prijs is een erkenning voor het streven van Nuon om de productie en consumptie van energie zoveel mogelijk te verduurzamen. Dat beleid zal Nuon met kracht voortzetten. De onderneming werkt in Europa aan de verviervoudiging van haar duurzaam productievermogen".

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende onderneming in energie en water, die met haar producten en diensten 2,7 miljoen klanten in Nederland en het buitenland bedient. Nuon is een koploper in duurzaamheid. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle stakeholders: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu & maatschappij. Nuon's omzet in 2001 bedroeg 4,5 miljard euro. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.