Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toenemend aantal abortussen zorgwekkend

Staatssecretaris Ross vindt het stijgende aantal abortussen, tienerzwangerschappen en SOA onder jongeren een zorgwekkende ontwikkeling.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Ross weten dat zij zich zorgen maakt over de toename van onveilige seks onder jongeren en het - volgens een rapport van TNO - bij jongeren heersende opvallende gebrek aan basale kennis over het eigen lichaam. De staatssecretaris benadrukt dat zij het de verantwoordelijkheid vindt van ouders om hun kinderen goed voor te lichten over seksualiteit. Maar de overheid moet daarbij wel ondersteuning bieden.

In het recent uitgebrachte TNO-rapport, Jongeren, seksualiteit, preventie en hulpverlening, worden de ontwikkelingen in kaart gebracht. Ross laat weten op basis van het rapport de huidige Vrij Veilig-campagne nadrukkelijker te laten ingaan op de negatieve ontwikkelingen, zoals het toenemend aantal abortussen in Nederland.

Een ander belangrijk punt vindt de staatssecretaris het belang van laagdrempelige en anonieme hulpverlening. Door het toenemende aantal SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis) zal de anonieme SOA-bestrijding in 2003 worden herzien. Ross vindt de beschikbaarheid van laagdrempelige, anonieme medische en seksuologische hulpverlening van groot belang.

Preventie ongewenste zwangerschap 1. Preventie ongewenste zwangerschap Kamerstuk, 10-12-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18862 .

Toename aantal abortussen 2. Toename aantal abortussen Nieuwsbericht, 15-8-2002

In 2001 is het aantal abortussen gestegen met 2,5 procent. Dit blijkt uit een rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Abortus 3. Abortus
Themapagina, 30-5-2001