Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 10-12-2002
Persberichten district Maastricht (HP 14.30 uur) Dinsdag 10 december 2002

Maastricht, straatrovers aangehouden.

Twee inwoners van Maastricht, 20 en 24 jaar, zijn maandagavond 9 december 2002 door de politie aangehouden verdacht van het plegen van een straatroof op de Papenstraat te Maastricht. Een 33 jarige inwoonster van Maastricht liep maandag omstreeks 16.50 uur met een kinderwagen over het Vrijthof richting Papenstraat. Op de hoek van het Vrijthof en de Papenstraat werd plotseling stevig aan haar schoudertas getrokken. Dat gebeurde door de passagier van een auto die vanuit een geopend portierraam de tas had vastgepakt en daaraan tijdens het rijden fiks aan het trekken was. De vrouw, bezorgd voor haar kind, was gedwongen haar tas los te laten waarop het tweetal in de auto hard wegreed in de richting van de Tongersestraat. In de zwarte schoudertas waren een beurs aanwezig met daarin slechts weinig euros, een paspoort, een rijbewijs en enkele betaalkaarten. Zowel het slachtoffer als een getuige noteerden het kenteken van de auto. Daarmee kon door de politie worden gerechercheerd. In het stadsdeel Mariaberg werd daarop een onderzoek ingesteld, omdat daar de eigenaar van de auto woonachtig zou zijn. De auto waarvoor het kenteken was afgegeven werd wel aangetroffen, maar van deze auto waren de kentekenplaten verwijderd, terwijl het tevens een ander merk auto was dan waarmee de straatroof gepleegd was.
Een uurtje later werd de auto waarmee de straatroof gepleegd werd toch in het stadsdeel Mariaberg aangetroffen. In een woning in deze woonwijk werden twee mannen, 24 en 20 jaar, aangehouden die vermoedelijk verantwoordelijk waren voor de gepleegde straatroof. Zij werden voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De bij de straatroof op de Papenstraat te Maastricht gebruikte auto bleek uit België afkomstig te zijn. De auto werd door de politie in beslag genomen. Onderzocht moet nog worden of de auto mogelijk van diefstal afkomstig is. De auto werd een bergingsbedrijf weg getakeld. Het tweetal is inmiddels in verzekering gesteld en zal woensdag 11 december 2002 worden voorgeleid aan de Officier van Justitie. De politie stelt een verder onderzoek in.

Maastricht, snelheidscontroles.
Maandag 9 december 2002 heeft tussen 11.45 en 14.45 uur op de Cabergerweg te Maastricht een snelheidscontrole plaatsgevonden. De radarauto controleerde de snelheid van 2460 langsrijdende motorvoertuigen waarvan 245 bestuurders harder reden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid was 87 km per uur.

Op de Molenweg te Maastricht werd tussen 15.40 en 19.50 uur een snelheidscontrole gehouden. Deze vond plaats naar aanleiding van klachten over het veel te hard rijden binnen een 30 km zone. Van de 123 gecontroleerde motorvoertuigen bleken 72 bestuurders harder te rijden dan de maximaal toegestane snelheid van 30 km per uur. Hier bleek de hoogste snelheid 83 km per uur te zijn.

Aansluitend vond op de Severenstraat te Maastricht een snelheidscontrole plaats tussen 20.00 en 21.00 uur. Van 177 motorvoertuigen werd de snelheid gemeten. 14 bestuurders bleken harder te rijden dan de toegestane 50 km per uur. De hoogste snelheid bleek 65 km per uur te zijn.
Alle overtredingen werden fotografische vastgelegd. De overtreders krijgen allen het proces-verbaal via het Centraal Justitieel Incasso bureau thuis gezonden.

Valkenburg, inbraak in hotel.
In de nacht van maandag op dinsdag heeft in een hotel gevestigd aan de Nieuweweg te Valkenburg een inbraak plaatsgevonden. Een toegangsdeur aan de achterzijde van het gebouw werd geforceerd. Uit het horecagedeelte werden twee gokkasten opengebroken. De geldlades werden geopend, echter daarin bleek in het geheel geen geld aanwezig te zijn geweest. Namens het bedrijf is van de gepleegde inbraak aangifte gedaan. De politie stelt een verder onderzoek in.

Meerssen, homejacking.
In de nacht van maandag op dinsdag heeft in een woning aan het Weerterbroekplantsoen te Meerssen een inbraak plaatsgevonden. Na het forceren van het slot in de toegangsdeur werd de toegang tot de woning verkregen. Het was vermoedelijk te doen geweest om de auto van de bewoners. De dieven troffen in de woning de autosleutels in een tas aan, waarna de auto van het merk BMW, een GSM, een klein geldbedrag en de autopapieren ontvreemd werden. De bewoners ontdekten de inbraak en de diefstal van de auto pas vanmorgen. Daarna werd van de inbraak aangifte gedaan.