European Union

Afdeling Pers en Voorlichting

PERSCOMMUNIQUÉ N° 98/02

10 december 2002

Arrest van het Hof in zaak C-29/99

Commissie van de Europese Gemeenschappen tegen Raad van de Europese Unie

GEDEELTELIJKE NIETIGVERKLARING DOOR HET HOF VAN DE VERKLARING VAN DE

EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE (EGA OF EURATOM) IN HET KADER

VAN DE TOETREDING TOT HET VERDRAG INZAKE NUCLEAIRE VEILIGHEID, WAT DE

DRAAGWIJDTE BETREFT VAN DE BEVOEGDHEDEN VAN DE EGA OP DIT GEBIED

De Raad had in de verklaring het geheel van de bevoegdheden van de EGA op de door het verdrag bestreken gebieden moeten vermelden

Het verdrag inzake nucleaire veiligheid is in 1994 ondertekend in het kader van een door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie belegde diplomatieke conferentie. Het werd door alle lidstaten geratificeerd en trad in 1996 in werking. De doelstellingen ervan zijn de volgende: het instellen en handhaven van een hoog niveau van nucleaire veiligheid over de gehele wereld alsook van een doeltreffende bescherming tegen mogelijke stralingsrisico's in kerninstallaties en het voorkomen van ongevallen met stralingsgevolgen. Het verdrag verplicht de internationale instellingen die er deel van uitmaken, aan de depositaris mede te delen wat hun bevoegdheden zijn met betrekking tot de door het verdrag bestreken gebieden.

In het kader van het EGA-Verdrag heeft de Raad in 1998 bij besluit de toetreding tot het verdrag inzake nucleaire veiligheid goedgekeurd.

De Commissie heeft bij het Hof van Justitie beroep tot gedeeltelijke nietigverklaring van dit besluit ingesteld, voorzover daarin niet het geheel van de bevoegdheden van de EGA op de door het verdrag bestreken gebieden is vermeld.

Het Hof wijst erop dat de Raad, wanneer hij de toetreding tot een internationaal verdrag zonder enig voorbehoud goedkeurt, de door het verdrag vastgestelde voorwaarden voor toetreding moet naleven. In het kader van het verdrag inzake nucleaire veiligheid moet de Raad aan de depositaris een volledige verklaring inzake bevoegdheden mededelen.

Aangezien het EGA-Verdrag geen titel bevat over kerninstallaties, benadrukt het Hof dat de beslechting van het geding afhangt van de uitlegging van de bepalingen van het EGA- Verdrag over gezondheidsbescherming.

Het Hof herinnert eraan dat deze bepalingen vroeger reeds ruim werden uitgelegd, teneinde het nuttig effect ervan te verzekeren. Het Hof stelt vast dat geen artificieelonderscheid mag worden gemaakt tussen de gezondheidsbescherming van de bevolking en de veiligheid van de bronnen van ioniserende straling.

Gelet op deze vaststelling, onderzoekt het Hof of de door het Verdrag bestreken gebieden - in ieder geval gedeeltelijk - binnen de bevoegdheidssfeer van de EGA vallen.

Het Hof is van oordeel dat de EGA op grond van het EGA-Verdrag bevoegd is op de volgende gebieden:


- de instelling van een wet- en regelgevend kader betreffende de veiligheid van kerninstallaties;


- de maatregelen inzake de beoordeling en verificatie van de veiligheid;


- de voorbereiding op ongevallen;


- de keuze van de vestigingsplaats van een kerninstallatie; en

- het ontwerp, de bouw en de bedrijfsvoering van kerninstallaties.
Deze bevoegdheden hadden moeten worden vermeld in de verklaring die gehecht is aan het besluit waarbij de Raad de toetreding van de EGA tot dit verdrag heeft goedgekeurd.

Bijgevolg verklaart het Hof de verklaring van de Raad nietig voorzover de artikelen van het verdrag waarvoor de EGA bevoegd is, niet in de toetredingsverklaring zijn vermeld.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt.
Deze persmededeling is beschikbaar in het Duits, het Frans, het Engels, het Spaans, het Italiaans en het Nederlands.

De volledige tekst van het arrest is te vinden op de internetpagina van het Hof
www.curia.eu.int . heden vanaf ongeveer 15.00 uur.

Voor nadere informatie wende men zich tot Zaïra Penders tel (352) 4303 3127 fax (352) 4303 3656

Beelden van de terechtzitting zijn beschikbaar bij "Europe by satellite", Europese Commissie, Afdeling Pers en Voorlichting, L - 2920, tel.: (352) 4301 35177, fax (352) 4301 35249, of B-1049 Brussel, tel. (32) 2 2964106, fax (32) 2 2965956 of (32) 2 2301280


---


---