Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond tegen zwarte lijst crimineel personeel 10-12-2002

Persbericht

De CNV Dienstenbond is tegen het verstrekken van een centraal bestand met gegevens over crimineel gedrag van personeel aan supermarkten. Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) heeft gemeld dat zo'n lijst verstrekt gaat worden. Deze zwarte lijst moet voorkomen dat medewerkers die bij het ene bedrijf wegens crimineel gedrag zijn ontslagen, bij de volgende winkel aan de slag kunnen.

CNV Dienstenbond-bestuurder Richard Leloux: "De Raad Nederlandse Detailhandel en Platform Detailhandel.nl zijn grote voorstanders van een zwarte lijst. Zij richten zich in hun beleid primair op de overheid en dan met name op de politie die, volgens hen, de zaken rondom crimineel personeel moeten aanpakken, en hierin nu tekort vinden schieten. De CNV Dienstenbond vindt dat prima, maar vindt ook dat werkgeversorganisaties hun achterban moet aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid. Het is en/en. Een voorbeeld hiervan is dat in de CAO-Supermarkten een checklist veiligheid is toegevoegd waarbij ook is gedacht aan criminaliteit onder het personeel. Dat is een voorbeeld van hoe werkgevers zaken kunnen aanpakken. Maar ze mogen niet voor eigen rechter spelen! Indien een werknemer iets steelt of fraudeert, dan dient er ontslag op staande voet te volgen conform de wet. Werkgevers gaan nu op de stoel van de rechter zitten en veroordelen bepaalde werknemers tot vijf jaar zonder aftrek. Dat mensen hun leven weleens zouden kunnen beteren komt schijnbaar niet in hun vocabulaire voor. Ook komt de privacy hiermee danig in het gedrang omdat werkgevers nooit zonder toestemming gegevens over werknemers mogen verstrekken aan derden. En daarbij heb ik nog geen geluid gehoord over eventuele onveiligheid van een dergelijk systeem. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kraakveiligheid uit oogpunt van privacy? Dat is een gigantisch risico. Verder blijkt dat niet alleen vanuit de supermarkten maar vanuit de hele detailhandel de interesse voor een zwarte lijst groot is. Dat is een enge ontwikkeling."

"Het feit dat de politiek hieraan meewerkt door de totstandkoming van een dergelijke lijst goed te keuren, vind ik zeer vreemd. De mond vol hebben van marktwerking, maar er nu weer tussen willen zitten lijkt dubieus. Maar in verkiezingstijd is het een hype het onderwerp 'veiligheid' maximaal uit te buiten. Daarmee wordt het eigen onvermogen mooi verbloemd."

Hoofddorp, 10 december 2002

Voor nadere informatie
Richard Leloux (bestuurder): 023 565 1052 of 06 2047 1891 Rina van der Werf (persvoorlichter): 023 567 0605 of 06 2000 5272