Provincie Utrecht

Persbericht

Bezwaar tegen hogere grenswaarden voor geluid afgewezen

10-12-2002
Voor dertien woningen die aan de nog aan te leggen ontsluitingswegen voor Leidsche Rijn liggen, heeft de provincie op verzoek van de gemeente Utrecht een hogere grenswaarde vastgesteld voor geluid. De hogere grenswaarde valt binnen de wettelijke kaders. Een aantal bewoners heeft bezwaar aangetekend, maar zijn niet in het gelijk gesteld.

Het gaat om geluid van de aan te leggen Stroomweg de Tol en de Noordelijke Stadsas in Utrecht, twee ontsluitingswegen voor Leidsche Rijn.
De bewoners (een aantal van hen is lid van de Vereniging Belanghebbenden Noordelijke Stroomweg) hadden verschillende punten van kritiek. Zo hadden zij bezwaar tegen de manier waarop het akoestisch onderzoek heeft plaatsgevonden. De Adviescommissie Algemene Wet Bestuursrecht ziet echter geen redenen om te twijfelen aan de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd.
De cumulatie van het geluid van de weg met de toekomstige spoorwegverbreding was een ander kritiekpunt. De commissie oordeelt dat de provincie voldaan heeft aan haar wettelijk verplichte coördinerende taak bij het maken van de afweging. Conclusie van die afweging is dat er geen sprake is van een onacceptabele cumulatieve geluidsbelasting van wegverkeer en spoorweglawaai.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl