Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie steunt zorgprojecten gericht op volwaardige participatie

10-12-2002
Gedeputeerde Staten zetten in 2003 budget in voor projecten die streven naar volwaardige participatie in de samenleving van mensen met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking, die zelfstandig wonen. 'Familie Buur', een project dat zich richt op de vorming van sociale netwerken rond mensen met een psychische beperking, kan volgend jaar op subsidie van de provincie rekenen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) krijgt een bijdrage voor een totaalproject dat de maatschappelijke integratie van mensen met een beperking bevordert.

De Stichting Wegwijs startte in 2002 met het project "Familie Buur" om mensen met een psychiatrische achtergrond die zich in een sociaal isolement bevinden een vorm van langdurig, vanzelfsprekend en informeel contact te bieden. Dit door een sociaal netwerk te vormen van mensen met een psychiatrische achtergrond, vrijwilligers en mensen met andere achtergronden. Onder de titel: 'Familie Buur: op weg naar een vruchtbare toekomst' breidt de Stichting Wegwijs het project uit met nieuwe groepen mensen die te maken hebben met eenzaamheid. In samenwerking met de Samenwerkende Bonden van Ouderen zal vanaf januari 2003 geprobeerd worden ouderen in de netwerken op te nemen. Daarnaast beoogt het project de opname in de 'families' van groepen mensen met een licht verstandelijke handicap en vluchtelingen. De provincie Utrecht draagt bij aan de uitbreiding van het project met een subsidie van 65.800 euro voor de kosten in 2003.

Maatschappelijke integratie
De VGU heeft samen met de Hogeschool Utrecht een project ontwikkeld om de 'vermaatschappelijking' van de zorg concreet vorm te geven. Doel is de maatschappelijke integratie van mensen met een beperking. Het project richt zich op het versterken van samenwerking, het verbreden van effecten van succesvolle deelprojecten, kennisoverdracht en het doen van beleidsaanbevelingen. Naast het verrichten van onderzoek en evaluatie, zet de projectgroep zich in voor een handleiding maatschappelijke participatie en een cursus integratiemethodiek. Bovendien staan nog eens vier deelprojecten op het programma. Deze deelprojecten richten zich onder meer op vrijetijdsbesteding voor ouderen met een verstandelijke beperking en de integratie van kinderen met een beperking in reguliere kinderopvang.
In de periode 2003-2005 werken de VGU, de Hogeschool Utrecht, het Provinciaal Patiënten- en Consumentenplatform (PPCP), het Provinciaal Gehandicaptenplatform (PGU), de Provinciale Federatie van Ouderverenigingen (PfvO) en de provincie Utrecht binnen het totaalproject samen. De Provincie Utrecht steunt het totaalproject en de deelprojecten met een subsidie van in totaal 113.563 euro.

Meer informatie: Ellen Stuve, telefoon 030 258 2153 of Ellen.Stuve@provincie-utrecht.nl