Gemeente Ede

Gemeente maakt ruimte voor parkeren fiets

Op het Zuidplein bij het station willen veel mensen hun fiets neerzetten omdat ze hun reis vervolgen met het openbaar vervoer. Maar het is vaak moeilijk om een plek te vinden. Dit komt onder andere doordat er in de fietsenrekken veel fietsen staan die in zeer slechte staat verkeren. Deze fietsen staan er vaak meerdere weken. De gemeente houdt regelmatig opschoonacties om deze fietsen te verwijderen, dit jaar zijn er al ruim 300 fietsen verwijderd. Op deze plekken kunnen dan weer fietsen staan van mensen die wel regelmatig hun fiets gebruiken.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen B. & W. gebieden aanwijzen waarbinnen het verboden is om buiten de aangewezen stallingsplaatsen (brom-)fietsen te plaatsen. Het college kan ook volgens de APV bepalen dat het verboden is om een (brom-)fiets, al dan niet voor onmiddellijk gebruik geschikt, langer dan vier weken onbeheerd in een fietsenrek achter te laten. Voor het Zuidplein heeft het college bepaald dat beide regels hier gelden. Dit is door middel van borden aangegeven.

Maar niet iedereen houdt zich aan de regels, daarom houdt de gemeente regelmatig een opschoonactie. De geparkeerde fietsen die in slechte staat zijn zorgen er namelijk voor dat goede fietsen niet meer op de juiste plaats gestald kunnen worden. Tijdens de acties worden fietsen die langer dan vier weken ongebruikt in de rekken staan verwijderd. In een gezamenlijke actie met Politie en Buurtbeheer is de afdeling Toezicht in de laatste week van oktober 2002 een actie gestart, waarbij ook de fietsen die buiten de rekken staan voorzien werden van waarschuwingslabels. Na een week werden ook die fietsen verwijderd.