Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 10 december 2002

PvdA onderschrijft conclusies RVZ

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos onderschrijft de conclusies die de Raad voor de Volksgezondheid trekt in het rapport Gezondheidszorg en Europa: een kwestie van kiezen. Dinsdag 10 december presenteerde de RVZ het rapport waaruit blijkt dat het huidige voorstel voor een herziening van het ziektenkostenstelsel in de ogen van de Europese Commissie geen goedkeuring zal krijgen. Dat komt vooral door de voorgestelde private uitvoering van de nieuwe ziektekostenverzekering.

'Het kabinet staat aan de vooravond van de grootste privatiseringsoperatie die we sinds lange tijd gekend hebben. Commercieel opererende verzekeraars worden verantwoordelijk gemaakt voor de zorg. Mijn advies aan het kabinet: begin er niet aan als je niet zeker weet wat het oplevert', aldus Bos.

De RVZ signaleert dat het onzeker is of het beoogde stelsel voldoende garantie biedt voor de lage inkomensgroepen, doordat de voorgenomen compensatie voor de nominale premie buiten het stelsel van ziektekostenverzekeringen wordt geregeld. De door het kabinet voorgestelde compensatie is niet waterdicht omdat dit via de belastingen wordt geregeld.

'De door het kabinet voorgenomen wijziging van het ziektenkostenstelsel, leidt tot een verhoging van de ziektekostenpremies. De loonstrookjes zullen dit in januari uitwijzen. De verhoging kan oplopen tot 150 euro. De voorgenomen compensatie die het kabinet buiten het stelsel om wil bewerkstelligen, werkt alleen maar meer bureaucratie in de hand. De voorkeur van de PvdA gaat uit naar een inkomensafhankelijke premie waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Ik roept het kabinet op om van deze heilloze weg die zij is ingeslagen, terug te keren', aldus Bos.



Partij van de Arbeid