LTO Nederland

Nieuwe vacatures voor volgend jaar nu al melden

LTO-project seizoenwerk slaat aan: bemiddeling bij bijna 6.000 tijdelijke banen

Dinsdag 10 december 2002 - Tuinders hebben het afgelopen jaar op grote schaal gebruikt gemaakt van het LTO-project Seizoenarbeid om in het oogstseizoen aan voldoende personeel te komen. Het gaat om tijdelijke banen waarvoor heel moeilijk mensen te vinden zijn. Nadat ruim 700 ondernemers hun vacatures hadden aangemeld, heeft het project voor bijna 6.000 banen met succes bemiddeld. Vooral de asperge- en aardbeienoogst is hierdoor voorspoedig verlopen. Belangrijkste doelen van het project zijn de inzet van illegale seizoenarbeiders terug te dringen en de mogelijkheden van tijdelijke personeelsvoorziening te vergroten.

Het project wordt komend jaar voortgezet, nieuwe vacatures kunnen nu al worden aangemeld. Met het oog daarop worden deze maand de eerste voorlichtings- bijeenkomsten gehouden. LTO verwacht dat het komende jaar in ongeveer 10.000 tijdelijke vacatures kan worden voorzien. Naast de vollegrondsgroenteteelt gaat het ook om tijdelijke banen in de boom-, bollen- en fruitteelt en de glastuinbouw.

Het LTO-project Seizoenarbeid is begin dit jaar van start gegaan. Het wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI). Voor LTO staat voorop, dat ondernemers tijdig zekerheid hebben over voldoende personeel en niet hun toevlucht zoeken in het illegale circuit. "Uit de cijfers blijkt dat telers in met name de open teelten af willen van het illegaal werk en op een reguliere manier voldoende medewerkers willen aantrekken", zegt LTO-voorzitter Gerard Doornbos. Om de illegaliteit tegen te gaan heeft LTO ook het project Handmatige Agrarische Loonbedrijven in uitvoering. Dit is gericht op certificering van vooral in de glastuinbouw actieve loonbedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat van de deelnemende tuinders ruim 85 procent tevreden tot zeer tevreden is over de werkwijze en resultaten van het project Seizoenarbeid. Ze gaven tevens aan dat ze het komend oogstseizoen opnieuw een beroep zullen doen op het LTO-project. De belangstelling is het grootst bij ondernemers in de provincies Brabant en Limburg.

LTO is blij met de resultaten van het project, omdat het slepende probleem van personeelstekorten in het hoogseizoen (seizoenwerk) lang onoplosbaar leek. Jaren achtereen waren er in de tuinbouw gedurende het drukke oogstseizoen amper mensen te krijgen. Op tal van bedrijven kwam de oogst in het gedrang en kwamen producten op het land te verrotten.

Ook de boomteelt en de glastuinbouw tellen in het oogstseizoen nogal wat tijdelijke banen, waarvoor via de reguliere weg moeilijk medewerkers gevonden kunnen worden. Bij het LTO-project zijn weliswaar tijdelijke vacatures aangemeld, maar het aantal vacatures voor de sectoren glastuinbouw en boomkwekerij bleef achter bij andere sectoren. Een veelgehoord argument was de relatief lange aanmeldperiode van zestien weken vóór de start van het oogstwerk. Deze aanmeldperiode is voor komend jaar verkort tot een periode van elf weken, nodig om het personeel te werven.

Uit onderzoek kwam ook naar voren dat glastuinders en boomtelers de periode van maximaal drie maanden, waarin een tijdelijke medewerker via het project met een tewerkstellings- vergunning aan de slag kan, als een hindernis zien. Ondernemers die echter werk hebben voor meer dan drie maanden, kunnen via het project gebruik maken van aanbod van Europees personeel voor wie deze beperking niet geldt. Wie verzekerd wil zijn van voldoende mensen in de piekperiode kan bij het LTO-project Seizoenarbeid aankloppen, zegt projectleider Eugène van Tuijn. De voorlichting aan ondernemers in deze bedrijfstakken zal het komend jaar worden geïntensiveerd.

De eerste informatieavonden over seizoenarbeid en andere arbeidsproblemen voor Brabant en Zeeland zijn:

Woensdag 11 december 2002 - De Nobelaer Theater Congrescentrum, Anna van Berchemlaan 2, 4872XE Etten-Leur, tel. 076-5034350

Dinsdag 17 december 2002 - Party- en Vergadercentrum Den Boogaard St. Jansplein 5, 5066AR Moergestel, tel. 013-5131665

Donderdag 19 december 2002 - Conferentie en Congressen Best Western Hotel Nobis
Nobisweg 1, 5721VA Asten, tel. 0493-681300

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)