Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

10-12-2002
Alphen-Chaam wil alle extra woningen

De bouw van extra woningen voor starters en senioren in de plannen De Ligt II in Alphen en Middeltiend II in Galder gaat zeker door. Daarvoor liggen al concrete bouwplannen. Maar voor wethouder L. de Jong-Stabel (GBSV) van Alphen-Chaam is er eigenlijk geen twijfel mogelijk dat de rest van de woningen er ook komt.

Vorige week deelde de provincie al ruim 300 woningen uit in het kader van een proefproject om te bouwen in kleine kernen. De provincie wil in totaal 600 extra woningen 'weggeven', bestemd voor starters en senioren. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten gemeenten voor elk van die woningen er nog één uit hun eigen contigent voor de twee doelgroepen bouwen.
Alphen-Chaam kreeg er vorige week 27 toegewezen, het hoogste aantal van de ruim 30 gemeenten die een aanvraag hadden ingediend. Voor 2005 moet Alphen-Chaam daardoor 2x27 woningen voor starters en senioren gebouwd hebben.
De toewijzing van de provincie gebeurt nog onder voorbehoud. De meeste ingediende plannen zijn niet uitgewerkt of zijn planologisch nog onzeker, zodat de huizen niet op de verlangde tijd klaar zijn. "In de Ligt en Middeltiend kunnen we zo beginnen", reageert De Jong. Daar komen respectievelijk 14 en 8 woningen voor starters en senioren. Voor het plan De Brabander in Chaam verwacht De Jong ook geen problemen, hoewel daarvoor het bestemmingsplan nog moet worden vastgesteld. "Dat gebeurt volgend jaar. Dan is het ook de bedoeling dat de ontsluiting rond is. Ik heb er alle vertrouwen in dat we in 2004 aan het bouwen zijn en dan beginnen we met de 13 woningen voor deze doelgroepen. De gemeente heeft er al percelen in eigendom waarop ze dan meteen aan de slag kan", zegt ze vol vertrouwen. Bij de aanvraag zaten echter ook ouderenwoningen voor een locatie tegenover De Hoogt. Daarvoor moet wel eerst de Willibrodusschool verhuizen. Hoewel bezwaren vervangende nieuwbouw van de school op het terrein van de voormalige gemeentewerf dreigen te vertragen, blijft De Jong optimistisch over de afloop. "We blijven er toch op insteken. In het andere geval hebben we altijd nog meer ruimte binnen De Ligt II om die woningen kwijt te kunnen."
Alphen-Chaam is volgens De Jong ook al heel hard aan het werk om aan de andere voorwaarden van de provincie te voldoen. "Met de aannemer en woningbouworganisaties wordt onderhandeld om de maximale koop- en huurprijs niet te overschrijden."
"Ook is al een extern bureau ingeschakeld om een goede constructie te maken zodat de woningen ook in de toekomst voor de twee doelgroepen beschikbaar blijven. Mogelijk wordt met andere gemeenten binnen de regio Breda die dat ook moeten regelen, hiervoor ook iets samen opgesteld", aldus De Jong.