Gemeente Mook & Middelaar


Persbericht d.d. 10 december 2002

Mook bij de goedkoopste tien van Nederland

Afvalstoffenheffing Mook laagste in de regio

De gemeente Mook en Middelaar behoort tot de tien goedkoopste gemeenten in Nederland qua afvalstoffenheffing. Mook heeft onlangs besloten het aflopende contract met de firma Van Gansewinkel te verlengen.

Overwegingen hierbij zijn geweest, dat een nieuwe aanbesteding geen garantie biedt voor een lagere prijs, dat gezien de grootte van de gemeente het niet voor de hand ligt dat er bij een aanbesteding veel reacties komen Bovendien verloopt de huisvuilinzameling naar wens en bij wisseling van inzamelaar op zeer korte termijn kunnen zich vele startproblemen voordoen. Tenslotte is het huidige systeem pas per 1 januari 1998 definitief ingevoerd. Uit de evaluatie in 2000 bleek dat de inzameling naar wens verliep en dat het Mookse DIFTARsysteem als het meest eerlijke systeem werd ervaren met als uitgangspunt dat de vervuiler betaalt.

Er is met omliggende gemeenten contact opgenomen om tot afstemming te komen over een ophaalsysteem en de aanbesteding hiervan. De Noord-Limburgse gemeenten hebben echter afgelopen jaar reeds een aanbesteding gehouden, waarbij een contract voor drie jaar is afgesloten. Ondanks de gezamenlijke aanbesteding met zes gemeenten heeft deze geleid tot een hogere prijs per lediging dan de prijs die de burger in Mook nu betaalt op basis van het verlengde contract. De gemeente Mook en Middelaar heeft dus een voordelig contract afgesloten met vuilinzamelaar Van Gansewinkel. Destijds was Van Gansewinkel ook één van de goedkoopste inzamelaars. Desondanks blijft de gemeente Mook en Middelaar zich oriënteren op andere eventueel nog goedkopere systemen of inzamelaars. Op dit ogenblik is er geen aanleiding onderhandelingen te voeren met andere afvalbedrijven.

Persbericht d.d. 20 december 2002

Burgemeesterswoning te koop

De gemeenteraad van Mook en Middelaar heeft in de vergadering van 19 december besloten de ambtswoning aan De Hove 5 te verkopen op de vrije markt. Burgemeester en wethouders hadden de raad voorgesteld de woning onder een aantal voorwaarden te koop aan te bieden aan burgemeester Hanselaar. Voorheen werd de woning verhuurd aan de burgemeester. Het vertrek van burgemeester Verhoeven was de aanleiding voor het college de ambtswoning af te stoten. De DGP-fractie diende een amendement in om het voorstel te wijzigen. Daarmee besloot de gemeenteraad de ambtswoning door twee regio-makelaars onafhankelijk van elkaar de opdracht te geven de marktwaarde van de ambtswoning te taxeren zonder