ABVAKABO FNV

Praktijkscholing in zorg en welzijn blijft zorgelijk

Ondanks personeelstekorten blijft de aansluiting tussen opleiding en praktijk in de gezondheidszorg en de welzijnssector moeizaam. Studenten moeten hun stageplaats meestal zelf regelen, instellingen geven op sollicitaties naar een opleidingsplaats soms geen enkele reactie, en de wettelijke stagevergoeding wordt lang niet altijd uitbetaald. Dit blijkt uit de enquête-resultaten die ABVAKABO FNV vandaag presenteert tijdens de landelijke studentendag Zorg & Welzijn aan de Haagse Hogeschool.

Bijna 10% van de 8000 vragenformulieren is door MBO- en HBO-studenten in zorg en welzijn ingevuld. 61% van de respondenten zegt snel een stage- of opleidingsplaats gevonden te hebben. Hetzelfde percentage zegt de praktijkscholing zelfstandig geregeld te hebben, hoewel dit eigenlijk een taak van de school of opleidingsinstelling is. Bijna een kwart van de respondenten geeft aan in het geheel geen reactie te hebben ontvangen op een sollicitatie naar een stage- of opleidingsplaats.

De wettelijke vergoeding voor stages en praktijkonderwijs blijken in de praktijk niet altijd te worden uitbetaald. In de meeste CAO's is afgesproken dat studenten die vanuit hun school (via de Beroepsopleidende Leerweg, BOL) een stage lopen in een ziekenhuis of andere instelling, een vergoeding krijgen van rond de 250 euro per maand. Uit het onderzoek blijkt bijna de helft van de BOL-studenten nog geen stagevergoeding te ontvangen. Studenten die hun opleiding volgen via een dienstverband met een zorg- of welzijnsinstelling en af en toe naar school gaan (Beroeps-begeleidende leerweg, BBL), krijgen in een kwart van de gevallen hun lestijd niet vergoed, terwijl dat in de meeste CAO's wel is afgesproken.
In 2001 begonnen 24.000 studenten aan een opleiding in de zorg, waarvan 15.000 via de BBL-route. De opleidingen in welzijn (zoals sociaal pedagogische hulpverlening en maatschappelijk werk) telden in 2001 in totaal 30.000 nieuwe studenten. Het studierendement over alle opleidingen zorg en welzijn bedroeg dat jaar respectievelijk 65 en 54 procent.

De resultaten worden vandaag aan de Haagse Hogeschool gepresenteerd tijdens de landelijke studentendag Zorg & Welzijn. Ter gelegenheid van die dag vindt daar om 13.30 een studentendebat plaats over de vraag of een stage moet worden opgevat als een onbetaalde investering in de toekomst, of dat het verkapt werk is waarvoor een vergoeding moet worden betaald. De landelijke studentendag is een jaarlijks initiatief van ABVAKABO FNV om de positie van jonge werknemers in de sectoren zorg & welzijn onder de aandacht te brengen.

Meer informatie: Fons van Leeuwen, voorlichter, 079-3536350,
06-51218402

10 dec 02 07:00