Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Productie industrie weer gedaald

De industrie heeft in oktober van dit jaar 1,4 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Daarmee is de jaar-op-jaardaling minder sterk dan in september. Toen lag de productie 2,8 procent lager dan een jaar eerder. In september vorig jaar begon een periode van teruggang van de industriële productie. Hierdoor wordt nu met een relatief laag niveau vergeleken. Eerder maakte het CBS al bekend dat de omzet van de industrie vooral door hogere afzetprijzen hoger ligt dan in oktober vorig jaar.

Maand-op-maanddaling houdt aan
Voor het bepalen van omslagen van een trend kan het beste worden gekeken naar seizoengecorrigeerde cijfers. Vergeleken met september van dit jaar is de productie, na correctie voor seizoeninvloeden, in oktober met 3,0 procent gedaald. Ook in september was er sprake van een productiedaling ten opzichte van de voorgaande maand. De aanhoudende daling wijst erop dat er nog geen sprake is van productieherstel in de industrie.

Alleen bij voeding, textiel en chemie productiestijgingen In oktober is alleen bij de voedings- en genotmiddelenindustrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie en de aardolie-, chemische en rubberindustrie sprake van een hogere productie dan een jaar eerder. Bij de voedings- en de textielindustrie is de laatste maanden sprake van een wisselend beeld. Bij de chemie is al elf maanden op rij sprake van productiestijgingen.
Bij de metaal is sprake van aanhoudende productiedalingen, die echter minder sterk zijn dan in de eerste helft van dit jaar. De metaal is de grootste branche binnen de industrie, met een aandeel van bijna eenderde. In oktober ligt hier de productie 2,0 procent lager dan een jaar eerder, in april was dat nog ruim tien procent. Ook in de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie vlakt de daling de laatste maanden af. Daarentegen wordt de daling in de papier- en grafische industrie juist groter.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

10 dec 02 09:33