Campina Melkunie

Datum : 26-11-2002
Plaats : Amsterdam

Zeezeiler Henk de Velde even terug in Nederland

In het kader van een ultieme poging om zijn `onmogelijke reis' te volbrengen, keert zeezeiler Henk de Velde in december even terug naar Nederland. Hier zal hij bij het Russische consulaat benodigde visa en vergunningen proberen te bemachtigen om komend voorjaar een doortocht door de Noordelijke IJszee te mogen maken van de Bering Straat naar Moermansk. De Velde komt 10 december 2002 rond 7.00 uur aan op de luchthaven Schiphol. Hier geeft hij een korte persconferentie.

Juni 2001 vertrok Henk de Velde met zijn schip Campina voor een, door hem gedoopte, `onmogelijke reis' langs de Noord- en Zuidpool. Eén van de hoogtepunten van deze tocht was het voltooien van de Noordoostelijke doorvaart vanuit het Russische Moermansk, door de Noordelijke IJszee, naar de Bering Straat. De Velde en de Campina werden echter in juli 2001 tegengehouden door de Russische kustwacht. De Velde bleek niet in het bezit te zijn van een visum en de benodigde vergunningen om aan de gevaarlijke Noordoostelijke doorvaart te beginnen.
In overleg met Campina, de sponsor van De Velde, besloot De Velde zijn route te wijzigen en ging hij eerst naar de Noordpool en daarna richting Zuidpool om daarna via Kaap Hoorn en de Grote Oceaan opnieuw richting de Bering Straat te zeilen. De aanpassing in het reisplan gaf De Velde de tijd om de Russische autoriteiten opnieuw te benaderen. Intussen zijn er het afgelopen jaar herhaaldelijk nieuwe aanvragen gedaan voor de juiste vergunningen. De Velde heeft daarbij de hulp ingeroepen van de `Moscow Adventure Club' en het Russische tijdschrift `Captain'. Om een en ander te coördineren en het noodzakelijke bezoek aan het Russisch consulaat te brengen, komt De Velde nu terug. Hij beschouwt zijn tijdelijke terugkomst naar Nederland als een ongewenste, maar noodzakelijke, onderbreking van zijn reis.

De Velde heeft inmiddels ruim 43.000 kilometer afgelegd. Op 18 sepember 2002 is de Velde vanaf Hawaii vertrokken richting Alaska om daar te overwinteren, om vervolgens juni 2003 alsnog de Noordelijke IJszee te bedwingen. Door blikseminslag op de Grote Oceaan zag De Velde zich echter genoodzaakt terug te keren naar Honolulu op Hawaii. De benodigde reparaties aan de Campina zijn inmiddels verricht maar De Velde is te laat om nog naar Alaska te vertrekken. De zeezeiler moet wachten op het voorjaar en overwinteren op Hawaii.

Mocht De Velde er niet in slagen de noodzakelijke Russische vergunningen te bemachtigen, dan vaart hij zomer 2003 terug naar Nederland via de zogenaamde Noordwestelijke doorvaart boven Canada. De Canadese doorvaart is zeker niet makkelijker en zal De Velde zelfs op een nog noordelijker positie brengen dan de route door de Noordelijke IJszee.