Buitenlandse Zaken in de belangstelling

DEN HAAG, 20021210 -- In de Sinterklaasweek klopten Kamerleden het meeste aan bij minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken. GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi vroeg hem naar de stand van zaken in het onderzoek naar de doodsoorzaak van Errol Nanlohy, de Nederlander die zich in 2001 bevond op de veerboot California in de Molukse wateren. Karimi wilde van de minister weten of het waar is dat de Indonesische regering dertien leden van een criminele organisatie heeft gearresteerd, die bekend hebben verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de boot.

In Thailand zit een vrijgesproken Nederlander nog steeds in de gevangenis. In april 1997 werd hij samen met een Italiaan gearresteerd. Zij hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Dit bleek ook uit getuigenverklaringen en de rechtbank in Bangkok sprak beiden in maart 2000 vrij. In tegenstelling tot de Nederlander werd de Italiaan direct na de vrijspraak vrijgelaten. Boris Dittrich van D66 wilde weten wat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gedaan om hem naar huis te krijgen. Twee CDA-Kamerleden dienden vragen in over de ambassade in Islamabad (Pakistan), waarvan de consulaire afdeling om veiligheidsredenen niet meer functioneert.

Ook de Kamervragen over de financiering van terrorisme kwamen op het bordje van Jaap de Hoop Scheffer. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben voorgesteld om Saoedi-Arabië negentig dagen de tijd te geven om financiers van Al-Qaeda aan te pakken. De VVDers Geert Wilders en Clemens Cornielje wilden weten wat het standpunt van de Amerikaanse regering hierin is. Ze vroegen ook of het waar is dat zeven van de negen grote financiers van Al-Qaeda die door de Amerikaanse inlichtingendiensten worden genoemd, Saoedis zijn. Tot slot stelden ze vragen over de uitspraken van David Aufhauser, topman van het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat de Europese Unie drogredenen hanteert door Hamas niet als een terroristische organisatie te willen benoemen. Het sluizen van geld via Hamas voor goede doeleinden, terwijl bekend is dat binnen Hamas ook terroristische activiteiten worden bedreven, komt volgens Aufhauser neer op tarten van het gezonde verstand. De Kamerleden wilden van de minister weten, of hij het hiermee eens is.

De Parlementaire Exchange Index (PEX) steeg afgelopen week met 46,4 procent.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.