Belgacom

10 december 2002

Publieke telefoons: aanpassing bepaalde internationale tarieven

Steeds meer mensen bellen met Proton

Ondanks de opkomst van de mobilofonie, blijven de Depublieke telefoons een bijzondere rol spelen in het Belgacomaanbod. Steeds meer mensen gebruiken er hun protonkaart om te bellen of om ze op te laden. Vanaf 1 januari 2003 voert Belgacom een aanpassing door voor oproepen naar bepaalde internationale mobiele bestemmingen. Tot nog toe werd in de publieke telefoons het principe van het onderscheid tussen internationale mobiele en vaste bestemmingen niet toegepast.

Het principe: verschillend tarief voor vaste en mobiele bestemmingen Voor binnenlandse oproepen was het verschillend tarief voor oproepen naar mobiele of vaste nummers van meetaf aan gebruikelijk. Voor internationale oproepen werd die differentiatie een paar jaar geleden ingevoerd voor PSTN- en ISDN-lijnen (en calling cards). Steeds meer buitenlandse operatoren rekenen aan Belgacom een hoger tarief aan voor oproepen naar mobiele bestemmingen en Belgacom zag zich dan ook genoodzaakt om hiermee rekening te houden voor haar standaardtarieven, calling cards, manuele oproepen en tariefplannen. Vandaag de dag geldt deze tariefdifferentiatie hier voor in totaal 196 internationale bestemmingen (tegen 66 vorig jaar).

Publieke telefoons: toepassing van dit principe voor 21 bestemmingen Voor internationale oproepen in publieke telefoons zal dit verschillend tarief voor internationale vaste of mobiele nummers pas gelden vanaf 1 januari 2003. Om technische redenen kon dit niet eerder worden toegepast in de publieke telefoons en om diezelfde technische redenen blijft de toepassing in eerste instantie beperkt tot 21 internationale bestemmingen.
De duur van een tariefeenheid (*zie verder) wordt voor deze 21 bestemmingen als volgt aangepast:
Voor de 5 buurlanden, alsook Monaco, Faroer, Denemarken en Andorra (= 9 bestemmingen):
Naar mobiel nummer : 12 seconden per tariefeenheid tijdens de piekuren en 16 seconden tijdens de daluren.
Naar vast nummer: 17 seconden per tariefeenheid tijdens de piekuren en 24 seconden tijdens de daluren.
Voor Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, Zweden, Noorwegen, Finland, Liechtenstein en San Marino (12 bestemmingen):
Naar mobiel nummer : 10 seconden per tariefeenheid tijdens de piekuren en 11 seconden tijdens de daluren.
Naar vast nummer: 13 seconden per tariefeenheid tijdens de piekuren en 15 seconden tijdens de daluren.

Lichte tariefverhoging in publieke telefoons voor 18 bestemmingen Voor 18 andere bestemmingen wordt de duur van de tariefeenheid (*zie verder) vanaf 1 januari verkort:
Voor Roemenië, Slovakije, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Gibraltar, Turkije (7 bestemmingen):
10 (i.p.v. 10,1) seconden per tariefeenheid tijdens de piekuren en 11 (i.p.v. 12,1) seconden tijdens de daluren.
Voor Hongarije, Bosnië Herzegovina, Kroatië, Cyprus, Rusland, Ijsland, Albanië, Malta, Slovenië, Wit-Rusland, Joegoslavië (11 bestemmingen): 9 (i.p.v. 9,1) seconden per tariefeenheid tijdens de piekuren en 11 (i.p.v. 12,1) seconden tijdens de daluren.

Deze tarieven betreffen betalingen met proton en telecards. Voor gesprekken met munten gelden proportionele aanpassingen voor de vermelde landen.
De volledige aangepaste prijslijst is te vinden op www.belgacom.be. Voor elk tarief kan men trouwens terecht op het gratis nummer 0800 22 800.

Nog steeds bijna 16.000 publieke telefoons
Mede door de opkomst van de mobiele telefoons wordt er uiteraard minder gebruik gemaakt van de publieke telefoons. Ondanks het grote aantal GSM-klanten blijven de publieke telefoons van Belgacom aanwezig in het straatbeeld, en houden zij relatief gezien toch goed stand. Als universele dienstverlener is Belgacom dit volgens de wet aan het publiek verplicht.
In totaal beschikt Belgacom vandaag over 15.704 publieke telefoons, waarvan de overgrote meerderheid functioneren met Telecards en Proton. In 2.671 publieke telefoons kan men daarnaast ook nog met munten bellen, en 143 publieke telefoons aanvaarden kredietkaarten.

Protonkaart steeds meer gebruikt in publieke telefoons Het bellen met de Protonkaart kent een stijgend succes: reeds één gesprek op drie wordt ermee betaald. Belgacom juicht deze evolutie toe: niet alleen zijn de toestellen veel minder vaak defect, ze zijn ook minder onderhevig aan vandalisme.
In de publieke telefoons van Belgacom kan men zijn Protonkaart trouwens gratis opladen. Voor 2002 mocht Belgacom reeds 2,3 miljoen van die opladingen noteren, of gemiddeld 200.000 per maand. Proximusklanten kunnen er ook hun `Pay & Go'-kaart gratis opladen, en dit gebeurde dit jaar reeds meer dan 500.000 keer.


* Ter herinnering: tariefeenheid
Een oproep vanuit een publieke telefoon kost 0,25 ¤ per tariefeenheid met de volgende duur:

* voor gesprekken naar een vast nummer in heel België:
+ tijdens de piekuren 50 seconden

+ tijdens de daluren 100 seconden

* voor oproepen naar een mobiel nummer (van één van de drie Belgische operatoren):

+ tijdens de piekuren 18 seconden

+ tijdens de daluren 36 seconden

* voor gesprekken naar het buitenland hangt de duur van de tijdseenheid af van de bestemming.

In de munttoestellen betaalt men ten minste 0,30 ¤, voor een proportioneel langere tariefeenheid. Die duurt bijvoorbeeld voor nationale gesprekken naar een vast nummer:

· tijdens de piekuren 60 seconden

De piekuren lopen op werkdagen van 8.00u tot 19.00u. Elk ander moment valt onder daluren.