Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Woensdag 11 december / lezing door prof. dr. A. Vingerhoets/ 11.45 - 13.00 uur / Blauwe Zaal

2B in love

"Een sterk affectief geladen tendens tot toenadering naar een welbepaalde persoon". Zeg wat? De meesten noemen het gewoon verliefdheid. Natuurlijk is het ten eerste iets wat je moet voelen, maar je kunt er natuurlijk ook over praten, duizenden liedjes over schrijven, kilometers papier volkrabbelen met gedichten en het zelfs wetenschappelijk bestuderen.

Dat laatste doet Ad Vingerhoets, als psycholoog verbonden aan de Universiteit van Tilburg. In deze lezing bespreekt hij in supersonische vogelvlucht verschillende aspecten van deze `oh, zo mooie' emotie. Dat gaat van de huis-tuin-en-keuken vlinders in jouw buik tot de wetenschappelijke benadering van het onderwerp vanuit de evolutieleer, de psychologie en de biologie.

Daarnaast belicht hij echter ook fenomenen, zoals `piskijken', `spermacompetitie', `stalking en erotomanen' en `attraction junks'. Voor de hokjesplaatsers onder ons behandelt hij ook de zes verschillende liefdesstijlen zoals die in psychologisch onderzoek naar voren zijn gekomen.

En je weet het: liefde is als een zandloper waarbij het hart zich vult, terwijl de hersenen leeglopen.