Gemeente Groningen

dinsdag 10 december:
Woonbegeleidingsproject jonge Antillianen en Arubanen Met ingebruikneming van inmiddels twee woningen is in Groningen het project Wonen als stadjer van start gegaan. Wonen als stadjer maakt onderdeel uit van Ganashi. Het programma Ganashi is een samenhangend stelsel van gemeentelijke-, politiële en justitiële maatregelen dat beoogt de maatschappelijke deelname voor Antillianen en Arubanen te vergroten. Het onderdeel Wonen als stadjer is oorspronkelijk gestart bij de dienst Sociale zaken en Werk onder de naam SPAG, stimuleringsproject allochtone groepen.

De dienst Sociale Zaken en Werk organiseert het project Wonen als stadjer met als doel een bijdrage te leveren aan de samenhangende aanpak van problemen rondom Antillianen en Arubanen(A/A), op het gebied van huisvesting. Het gaat om A/A in de leeftijd tussen de 18 en 30 jaar die rechtstreeks uit de Antillen in Groningen arriveren, en de weg nog niet weten te vinden in de Nederlandse samenleving. Zij hebben ondersteuning en intensieve begeleiding nodig op vele terreinen. Het betreft ook A/A die hier al langere tijd verblijven maar nog geen zelfstandige woonruimte hebben.

Wonen is een belangrijke voorwaarde voor een verder traject van inburgering, scholing en werk met als doel een zelfstandig bestaan. Er zijn nu 2 woningen in gebruik voor dit project voor 3 bewoners per woning, binnen enkele maanden komen er nog 3 bij (totaal voor 15 bewoners). De eerste woningen zijn beschikbaar gesteld door de woningcorporaties Nijestee en Patrimonium. Jonge A/A kunnen hier maximaal een jaar wonen, daarna is het de bedoeling dat ze met de nodige nazorg zelfstandig gaan wonen . Naast een intensieve begeleiding bij het wonen, uitgevoerd door het Leger des Heils, krijgen ze een traject voor scholing of werk. Ze betalen zelf de kosten voor huur, gas, water en licht. Voor het project, dat voorlopig voor 2 jaar van start is gegaan, is 2 ton jaarlijks beschikbaar. Het project heeft voor de deelnemers een verplichtend karakter. Er worden met hen afspraken gemaakt over een traject van scholing of werk, en over hun gedrag als bewoner en de woontraining. Wanneer ze zich niet aan de afspraken houden wordt het traject beëindigd en moeten ze de woning verlaten.

In overleg met het Rijk wordt voor nog eens 8 woningen financiering gezocht. Het college van B&W besloot kortgeleden een voorstel te honoreren voor het creëren van 10 plaatsen voor A/A zwerfjongeren. Teneinde voldoende huisvesting voor kwetsbare groepen te realiseren wordt in overleg met de woningcorporaties de capaciteit voor de groep A/A zonder huisvesting verder vergroot.

Wethouder Wicher Pattje (minderhedenbeleid) brengt op woensdag 11 december een bezoek aan de éérste deelnemers van dit project in hun woning.