Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 211
Datum: 10-12-2002

Landinrichting 'nieuwe stijl' van groot belang voor friese platteland

Gedeputeerde Staten hebben de plannen voor de landinrichtingsprojecten Garyp-Sumar, Oosterwolde-Elsloo-Appelscha en Lemsterpolders vastgesteld. Nu de vaststelling nog in 2002 plaatsvindt, kan de provincie de gereserveerde bijdragen van het rijk aanvragen. In de drie projecten wordt een investering gedaan van ruim 3,75 miljoen euro.

De plannen zijn in opdracht van de provincie voorbereid door de Landinrichtingscommissies voor de genoemde projecten. De commissies hebben met de vaststelling van de plannen door GS de opdracht gekregen de werken in uitvoering te nemen. De projecten richten zich op het optimaliseren van de omstandigheden voor de landbouw, natuur, landschap, water-huishouding, milieu en recreatie en verkeer. De drie landinrichtingsprojecten zijn veel flexi-beler en eenvoudiger van opzet dan de oudere projecten. Hierdoor kan beter en sneller wor-den ingesprongen op nieuwe ontwikkelingen in een gebied.

Oosterwolde-Elsloo-Appelscha
Het landinrichtingsproject Oosterwolde-Elsloo-Appelscha levert een belangrijke bijdrage aan de realisering van de doelstellingen in het ROM-gebied Zuidwest-Friesland. Het plan is in nauw overleg met de streek tot stand gekomen. Belangrijke onderdelen zijn de mogelijkheid tot vrijwillige kavelruil, de inrichting van natuurgebieden en de aanleg van een recreatief fietspad. Ook wordt geprobeerd grond voor de aanleg van een fietspad langs de weg Appel-scha-Elsloo vrij te maken, zodat de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. Met dit plan is een belangrijke stap gezet op weg naar de invulling van plannen in het ROM-gebied in Zuid-oost-Friesland.

Lemsterpolders
Met de financiële stimulans wordt de afronding van het project Lemsterpolders mogelijk ge-maakt. Belangrijk onderdeel is de inrichting van een natuurgebied Lemsterpolders, gelegen achter de polderdijk langs de Groote Brekken. Bovendien wordt een ecologische verbin-dingszone langs de Follegasloot aangelegd.

Garyp-Sumar
Het landinrichtingsproject Garyp-Sumar is in zeer korte tijd tot stand gebracht en heeft als doel de verkaveling aanpassen aan de eisen van de moderne landbouw. Voorwaarde is dat het landschap en natuur voor de toekomst worden behouden en waar mogelijk hersteld. Voor de aanleg ecologische verbindingszones, het inrichten van natuurgebied en aanleg en herstel van landschappelijke elementen, zoals elzensingels is geld beschikbaar. Er is hierbij veel aandacht voor bescherming van zowel het groen als van het gesloten coulissenland-schap. De recreatiemogelijkheden zullen worden versterkt door de verplaatsing van het ha-ventje aan de Leijen. Op verzoek van verschillende organisaties wordt dit haventje dichter naar De Tike gebracht. Ook wordt een recreatief fietspad langs de Tikevaart aangelegd en een wandelpad langs de noordwest-zijde van De Leijen.

Met deze drie projecten zijn de ambities op het gebied van landinrichting van de provincie Fryslân voor het jaar 2002 waargemaakt. Het rijk heeft een belangrijke rol bij de landinrich-ting, ook door de aanzienlijke financiële bijdrage in projecten. Helaas heeft het rijk aangege-ven dat de geldkraan voor 2003 behoorlijk wordt dichtgedraaid.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met het team Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35. Dit bericht is ook te vinden op internet, www.fryslan.nl.