CENTRUM VOOR WERK EN INKOMEN

Vacatures sneller vervult door oplopende werkloosheid


Uit een tussenrapportage van het onderzoek Hoe werven bedrijven door bureau Intomart in de eerste helft van dit jaar, blijkt dat door de oplopende werkloosheid vacatures sneller worden opgevuld dan een jaar geleden. De vervullingsgraad van het CWI nam fors toe van 36 naar 61%. Werkgevers zijn van mening dat CWI dit jaar beter in staat is om snel gemotiveerde kandidaten te leveren. Ook het aandeel van geleverde kandidaten die aan de eisen van de werkgevers voldoen nam toe. De tevredenheid van werkgevers over de dienstverlening van het CWI steeg van 53% naar 79%.
Persoonlijkheid wordt door werkgevers het meest genoemd als doorslaggevend aspect bij de aanname van nieuw personeel. Met name bij het aantrekken van personeel op academisch niveau (65%) geeft persoonlijkheid veel meer dan gemiddeld (49%) de doorslag. Direct na persoonlijkheid, wordt werkervaring genoemd. Werkervaring speelt veel meer dan gemiddeld (37%) een doorslaggevende rol bij het aannemen van 55 plussers (77%). Inpasbaarheid (29%) en opleiding (27%) worden als derde en vierde punt genoemd bij de aanname van personeel. Geslacht speelt slechts in 3% van de gevallen een rol volgens de ondervraagde werkgevers.

Over CWI
CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) heeft per 1 januari 2002 de publieke taken van het Arbeidsbureau overgenomen (arbeidsmarktkennis en -bemiddeling) en doet daarnaast de uitkeringsaanvragen voor WW en Bijstand. Ook geeft CWI adviezen over reïntegratie. CWI werkt hierbij nauw samen met de gemeentelijke sociale diensten en het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Deze partners beslissen uiteindelijk over toekenning van uitkeringen en reïntegratietrajecten. CWI is gevestigd in Amsterdam, kent zes districten en heeft 130 vestigingen verspreid over heel Nederland. CWI is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) dat verantwoording aflegt aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Noot voor de redacties,