BURSON-MARSTELLER

Cybertips BSA voor ouders na aanhouding tieners

London, 11 december 2002 - The Business Software Alliance (BSA) spreekt haar zorg uit over het groeiend aantal gevallen van softwarepiraterij waarbij minderjarigen betrokken zijn. Het BSA Europees Internet Onderzoeksteam heeft drie zaken aan het licht gebracht waarin tieners illegale activiteiten bleken te ontplooien. In alle gevallen hebben de plaatselijke overheden actie ondernomen volgens de daar geldende juridische procedures. De BSA is nog meer soortgelijke zaken in Europa op het spoor.

In het Verenigd Koninkrijk is een zestienjarige scholier aangeklaagd, voor het verkopen van illegale software op veilingsites. In Zwitserland werd een minderjarige vervolgd voor het adverteren en verkopen van illegale software via een advertentiesite en een tweede Zwitserse scholier werd veroordeeld wegens de verkoop van illegale software CD's op basis van copyright- en mededingingswetgeving. In alle gevallen werden boetes opgelegd en in één geval zelfs beperking van het gebruik van internet.

'Het toenemende aantal van dit soort gevallen is een zorgwekkende ontwikkeling. Het laat zien dat het ontplooien van illegale praktijken via internet al jong begint. In deze gevallen ging het om duizenden Euro's aan illegale software', aldus Beth Scott, vice president van BSA Europe. 'Met hun stappen in de virtuele criminele onderwereld overtreden deze tieners niet alleen de wet, maar zetten ze mogelijk ook de eerste stappen in de richting van daaraan gerelateerde overtredingen. Veel illegale websites hebben banden met de porno-industrie en de wereld van het on-line gokken. Ouders hoeven niet terughoudend te zijn met betrekking tot het gebruik van internet door hun kinderen, maar het kan geen kwaad een oogje in het zeil te houden'.

Een Brits kabinetslid in Wales verklaarde naar aanleiding van genoemde acties:
'Het is nooit leuk om juridisch actie te ondernemen tegen tieners, maar het ging hier wel om technisch zeer slimme scholieren die internet gebruikten om illegale software te kopiëren en te verkopen. Onderzoek laat zien dat ouders vaak denken dat dit soort activiteiten onschuldig zijn en kijken de andere kant uit. Maar in feite gaan de consequenties wel ver; deze tieners zitten uiteindelijk met een strafblad en hun ouders moeten hoge boetes betalen. Organisaties zoals de BSA doen veel om de jeugd te wijzen op deze gevaren, maar dat lukt alleen maar als ouders daaraan bijdragen'.

Beth Scott tenslotte: 'Internet is geweldig voor de ontwikkeling van tieners en bevat een schat aan informatie en het is ook leuk en spannend. Jonge mensen behoren tot de meest enthousiaste gebruikers, vooral van interactieve mogelijkheden zoals email, chat en instant messaging. Dat zijn geweldige toepassingen, juist ontwikkeld door de software-industrie, dus het is niet onze bedoeling om deze ontwikkelingsmogelijkheden of het plezier van internet in de weg te staan. Maar kort gezegd kan 'rondhangen' in cyberspace' dezelfde gevaren met zich meebrengen als rondhangen in een foute buurt. Net zo makkelijk komen tieners daar in contact met verkeerde types en lopen ze het gevaar om ongewild verzeild te raken in criminele activiteiten'.

BSA's cybertips voor ouders:
In aanvulling op meer algemene veiligheidstips voor internet:


1. Zorg dat kinderen weten dat downloaden van illegale software diefstal is en strafbaar.

2. Zorg dat kinderen weten dat de verkoop van illegale software strafbaar is.

3. Overweeg om een internetfilter te installeren voor zoektermen als 'Wares'

4. Vorm u een beeld van de diensten en sites die uw kinderen op internet gebruiken om er zeker van te zijn dat het niet gaat om illegale sites (waar vaak ook andere voor kinderen ongeschikte informatie wordt aangeboden)

5. Controleer on-line aankopen die uw kinderen doen. Sommige websites zien er zeer professioneel uit, maar bieden wel degelijk illegale producten aan.

6. Laat deze tips deel uitmaken van uw eigen familieregels over internetgebruik. Bespreek ze met uw kinderen en hang ze uitgeprint in de buurt van de PC.

De Business Software Alliance (BSA) is een toonaangevende organisatie met als doel het stimuleren van een veilige en legale on-line wereld. De BSA is de stem van de wereldwijde software- en internetindustrie naar zowel overheden als bedrijfsleven en consumenten. De leden van de BSA maken deel uit van de snelst groeiende industrie in de wereld. De BSA geeft voorlichting aan computergebruikers op het gebied van intellectueel eigendomsrechten op software en veiligheid op het internet en streeft naar een publieke opinie die innovatie aanmoedigt en verkoopkansen bevordert. Daarnaast bestrijdt de BSA actief softwarepiraterij. Wereldwijde leden van de BSA zijn onder andere Adobe, Apple Computer, Autodesk, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Macromedia, Microsoft, Network Associates, Symantec en Unigraphic Solutions, een EDS bedrijf.

BSA websites: www.bsa.org en www.softwarepiraterij.nl. De gratis BSA-Hotline is te bereiken op 0800-8998566. E-mail: contact@bsa.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Arnoud Ongerboer de Visser, Burson-Marsteller.
Tel: 070 362 4861
E-mail:
Arnoud(underscore)Ongerboer(underscore)de(underscore)Visser@nl.bm.com

Shona Jago, Business Software Alliance.
Tel: (44) 207 201 0156
Email: shonaj@bsa.org

11 dec 02 11:10