D66

Garandeer vrije berichtgeving over Joegoslavië-Tribunaal

Buitenland

Thom de Graaf en Bert Bakker
Schriftelijke vragen aan de minister voor Buitenlandse Zaken en aan de minister voor Justitie.

10-12-2002 - D66 constateert dat journalisten uit het voormalig-Joegoslavië problemen hebben om Nederland binnen te komen. Daardoor dreigt de berichtgeving in voormalig Joegoslavië over de rechtsgang aan het Joegoslavië Tribunaal in gevaar te komen. D66 vindt dat Nederland als gastland van het Tribunaal een bijzondere verantwoording heeft en roept het kabinet op te garanderen dat journalisten uit voormalig Joegoslavië ongehinderd hun werk kunnen doen.


1. Heeft u kennis genomen van de voortslepende problemen met de verstrekking van visa door de Nederlandse autoriteiten aan journalisten uit ex-Joegoslavië die verslag willen doen van het Joegoslavië-Tribunaal? (1)


2. Bent u met de D66-fractie van mening dat het -gezien de bijzondere verantwoording Nederland als gastland van het Joegoslavië-Tribunaal- onaanvaardbaar is dat de Nederlandse overheid journalisten uit het voormalig Joegoslavië 3 tot 6 maanden laat wachten op een verblijfsvisum waardoor berichtgeving in voormalig Joegoslavië over de rechtsgang aan het Joegoslavië-Tribunaal ernstig gehinderd wordt?


3. Welke maatregelen bent u van plan te nemen om te garanderen dat journalisten uit voormalig-Joegoslavië toegang tot Nederland krijgen en zo ongehinderd verslag kunnen doen van de rechtsgang aan het Joegoslavië-Tribunaal?

(1) Zie: ANP-bericht Geen Bosnische journalist bij deel Milosevic-proces? 10 december 2002