---

Ministerie van Defensie



---

KDC-10 air to air

KDC-10 wijkt uit naar Kazachstan

11-12-2002

Een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is dinsdag (10 december) na zijn missie te hebben gevlogen in het kader van operatie "Enduring Freedom" uitgeweken naar het vliegveld Almaty in Kazachstan. In verband met de slechte weersomstandigheden was het niet mogelijk om te landen op het vliegveld Manas in Kirgizië. Het tankvliegtuig is samen met achttien F-16's van de Nederlandse, Noorse en Deense luchtmacht gestationeerd op dit vliegveld. De KDC-10 keert vandaag terug naar Manas.

Sinds oktober is het gezamenlijke Nederlands, Noors, Deense detachement gestationeerd in Kirgizië. De F-16's voeren vanaf het vliegveld van Manas - door de Amerikaanse luchtmacht aangeduid als Ganci Air Base - patrouillevluchten uit boven Afghanistan. Het KDC-10 tankvliegtuig van de luchtmacht tankt de F-16's in de lucht bij tijdens de zeer lange patrouillevluchten. Afhankelijk van de missie wordt ieder toestel soms vier keer per vlucht bijgetankt.

De KDC-10 is het grootste type vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Het gaat om een speciaal voor het tanken van vliegtuigen in de lucht aangepaste versie van het bekende DC-10 passagiersvliegtuig. De luchtmacht beschikt sinds 1995 over twee van dergelijke toestellen, die zijn ingedeeld bij het 334-Squadron op de vliegbasis Eindhoven (archieffoto KDC-10).

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme