European Commission

IP/02/1842

Brussel, 11 December 2002

Open brief van Franz Fischler aan alle vissers over de hervorming van het visserijbeleid

Geachte Mevrouw, geachte Heer,

Op de bijeenkomst van de Visserijministers eerstdaags in Brussel gaat het om uw toekomst. Wij moeten erin slagen daar blijk te geven van visie en verantwoordelijkheidszin en het gemeenschappelijke visserijbeleid zo te hervormen dat wij de negatieve spiraal in de Europese visserijsector kunnen doorbreken. Het zou hoogst unfair zijn alleen u, vissers, de schuld te geven van de ongunstige ontwikkeling in de laatste jaren. Nee, iedereen heeft fouten gemaakt, de politici in Brussel, in de hoofdsteden en de regio's, en ook de sector zelf.

Ik heb het grootste respect voor uw werk, voor de vele zware uren die u op zee doorbrengt, voor uw verbondendheid met de zee. Ik weet dat u moeilijke tijden doormaakt. Onzekerheid, economische problemen, slinkende visbestanden. Daarbij komt nu ook nog de olieramp in Galicië. Ik voel mee met de getroffen vissers en schaal- en schelpdierentelers. Geheel buiten hun schuld worden zij door deze catastrofale olieplaag getroffen en in hun bestaan bedreigd. De EU zal ze niet in de steek laten. Vissers die hun visserijactiviteit op grond van deze milieuramp moeten staken, kunnen rekenen op een compensatie van de EU voor de tijdelijke stopzetting van hun werkzaamheden. Wij zullen alles in het werk stellen om alle mogelijkheden tot bijstandverlening volledig, snel en uiterst soepel toe te passen.

Alle problemen gaan niet vanzelf voorbij. Een ontoereikend beheer van de visbestanden, gebrekkige controles, een te geringe medebetrokkenheid van de sector en een verkeerd subsidiebeleid hebben in de laatste jaren ertoe geleid dat overcapaciteit en slinkende visbestanden de bestaansgrondslag van de sector geleidelijk ondergraven hebben. Te veel schepen vissen steeds intensiever op te weinig vis. Daardoor worden niet alleen de visbestanden bedreigd, maar wordt ook voor velen onder u de visserij niet langer rendabel. Jaarlijks gaan 8.000 jobs verloren - en er wordt met geen woord van gerept! Een groeiend aantal soorten, en meer in het bijzonder kabeljauw, is met uitsterven bedreigd.

Wie in deze omstandigheden nog ernstig beweert dat het in het belang van de vissers is verder door te gaan zoals nu en alleen vangstquota vast te stellen en verder miljoenen euro subsidies toe te kennen om nog meer schepen te bouwen terwijl er toch al te veel zijn, is geen vriend van de vissers en bewijst de visserij geen dienst. Wie dat beweert, strooit u, vissers, zand in de ogen en laat de vernietiging toe van wat u nodig hebt om te overleven, namelijk toereikende visbestanden.

Daarom is het vreemd te moeten horen dat de Commissie met haar hervormingsvoorstel arbeidsplaatsen wil vernietigen. Het tegendeel is waar. Alleen met een grondig hervormd visserijbeleid kan op lange termijn werk in de sector worden gewaarborgd. Niemand wordt gedwongen zijn schip te slopen of de visserij op te geven. Vissers die niet meer rondkomen, wordt slechts de mogelijkheid geboden de sector waardig en met de nodige financiële ondersteuning te verlaten.

De instorting van de kabeljauwbestanden is bij uitstek het voorbeeld van wat ons te wachten staat, wanneer we het roer niet omgooien. Het is mij een raadsel waarom sommigen nog steeds beweren dat het volstaat quota vast te stellen. Wat moet er dan nog gebeuren? Moet kabeljauw eerst helemaal verdwijnen, zoals in de wateren vóór Canada, voordat men inziet dat niet handelen in strijd is met de langetermijnbelangen van de vissers, die dan zoals in Canada allemaal werkloos worden?

Ik heb in de laatste maanden van vissers, het bedrijfsleven en politici vele pogingen tot verklaring van de toestand gehoord. Op één punt zijn zij het allen roerend eens: "Zo erg is het niet, de wetenschappers hebben het verkeerd voor". En inderdaad, ook wetenschappers zijn geen helderzienden en hebben niet altijd gelijk. Maar een heleboel hebben ze al jaren geleden wél juist ingeschat. Zij hebben er toen vergeefs toe aangemaand lagere vangstquota vast te stellen EN de visserij-inspanning te verlagen. Uit de kabeljauwcrisis blijkt - jammer genoeg - dat ze gelijk hadden. Het kabeljauwbestand in de Noordzee omvat nog slechts 37.000 ton. Bij een weldoordachte exploitatie zou dit bestand nochtans tot 200.000 ton vis per jaar kunnen opleveren. Deze rampzalige toestand bewijst dat alleen een hervorming de Europese visserijsector betere toekomstmogelijkheden kan geven.

Natuurlijk is het niet met alle soorten slecht gesteld. Bij haring zijn er bijvoorbeeld geen problemen voor het ogenblik. Andere soorten, zoals schol, zijn niet rechtstreeks met uitsterven bedreigd, maar ze bevinden zich toch al buiten veilige biologische grenzen. Eén ding is echter duidelijk: wanneer deze trend aanhoudt en er geen koersverandering komt, dan zullen ook deze bestanden over een paar jaren instorten en dat is nu net wat de Commissie wil voorkomen.

We willen niet alles en iedereen over dezelfde kam scheren. Daarom willen we meerjarige beheersplannen opstellen die toegesneden zijn op de biologische toestand van de bestanden. Waar de nood het hoogste is, zoals bij kabeljauw, moeten alle middelen worden ingezet: van een vermindering van het aantal dagen op zee over scherpere controle tot het gebruik van netten met grotere mazen. Voor de niet-bedreigde soorten worden de meeste van deze maatregelen achter de hand gehouden en blijft het voorlopig bij quota en geëigende controles om deze soorten in stand te houden.

Gelukkig bestaat er wel overeenstemming over een aantal onderdelen in het hervormingsvoorstel van de Commissie. Zo zijn alle ministers het erover eens de controles te verscherpen en de sancties te harmoniseren. Het is namelijk onbegrijpelijk dat een visser in Ierland voor een overtreding van de viserijregels een boete van 12.700 krijgt, terwijl zijn Finse collega er voor hetzelfde delict met 84 afkomt. Dat moet veranderen.

De moeilijkste kwestie betreft de subsidiëring van de vloot. Wij stellen voor verder overheidssteun toe te kennen voor de verbetering van de veiligheid, de arbeidsomstandigheden en de hygiëne aan boord. Voor de modernisering van de vloot of voor de bouw van nieuwe schepen daarentegen zal niet langer steun gegeven mogen worden. De hiervoor bestemde middelen willen wij in de toekomst spenderen aan wie ze het dringendste nodig heeft. Dat zijn de vissers, die wij zo moeten helpen hun werkzaamheden te diversifiëren. Daartoe wordt een sociaal actieprogramma opgezet, waarvoor voldoende financiële middelen beschikbaar worden gesteld.

Wie de huidige steun voor de vloot wil handhaven, stuurt erop aan dat de visbestanden verder slinken tot ze instorten. Het heeft volgens mij geen zin met de ene hand geld te geven om vaartuigen te slopen en met de andere de bouw van nieuwe schepen te financieren. Dat zou betekenen dat vooral op de bedreigde bestanden de druk nog verder wordt verhoogd en dat deze onzin met belastinggeld betaald wordt.

Stelt u zich eens voor wat de gevolgen daarvan zouden zijn: de visbestanden slinken verder en die van de meest bedreigde soorten storten in. De vissers maken verlies en hoe langer hoe meer exploitanten van moderne en dure schepen gaan failliet, omdat ze hun schulden niet meer kunnen betalen. Als gevolg daarvan gaan nog meer banen verloren.

In elk geval staat het vast dat, ook al neemt de Raad in december geen beslissing over de hervorming, vanaf 1.1.2003 geen middelen meer voor de visserijvloot besteed kunnen worden. Dat is het juridische gevolg van de beslissing van de visserijministers in december 2001.

Het is daarom in eenieders belang tot een redelijk vergelijk te komen. Daartoe moeten alle partijen zich soepel opstellen. De Commissie is daartoe bereid. Voor een onbevredigend compromis, waarbij slechts cosmetische ingrepen gebeuren, zonder dat de problemen in het visserijbeleid ten gronde worden aangepakt, ben ik niet te vinden. Dat zou noch de vissers, noch de visstand ten goede komen.

Ik hoop dat ik niet alleen op uw begrip, maar ook op een constructieve samenwerking mag rekenen. Want zonder uw steun is het niet mogelijk de Europese visserijsector via redelijke hervormingen een toekomst te geven.

Met vriendelijke groeten,

Franz Fischler