Persbericht

Datum:
11-12-2002


---

Samenwerking bij waterschapsverkiezingen

Waterschap Rijn en IJssel en vijf andere waterschappen in Midden-Nederland werken samen aan de organisatie van de waterschapsverkiezingen die medio 2003 plaatsvinden. Eenderde deel van Nederland kiest dan tegelijkertijd zes nieuwe waterschapsbesturen. Stemmen over water is het kiezen van personen. De directe verkiezingen worden schriftelijk gehouden, de kiezers vinden hun stempakket in de brievenbus en retourneren hun stembiljet per post.

Inleiding

Waterschap Rijn en IJssel is in oostelijk Gelderland en een gedeelte Overijssel verantwoordelijk voor de dijken, de waterkwaliteit en het waterpeil. De bescherming tegen het water, het zuiveren van rioolwater en het zorgen voor voldoende schoon water voor landbouw en natuur, zijn de hoofdtaken van het schap. De taakuitoefening van het waterschap is dus een algemeen belang.

Samenwerking

De waterschappen Rijn en IJssel, Rivierenland, Vallei en Eem, Veluwe en de hoogheemraadschappen Amstel, Gooi en Vecht en de Stichtse Rijnlanden, met hun werkgebied samen Midden-Nederland omvattend, verwachten met de samenwerking bij de waterschapsverkiezingen efficiënter te kunnen werken. Samen willen ze de relatieve onbekendheid van waterschappen een positieve impuls geven. Mogelijk wordt daardoor de betrokkenheid van de burger bij waterschapsverkiezingen vergroot.

Betalen én bepalen

Doelstelling van de waterschapsverkiezingen is te komen tot democratisch gekozen besturen. Het stemrecht bij waterschapsverkiezingen is gebaseerd op een simpel principe. Iedereen die profiteert van het werk van het waterschap betaalt daarvoor belasting, maar mag ook mee beslissen hoe dat geld wordt besteed.

Noot voor de pers:

Voor nadere informatie hierover is Hans Bijen van de unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel beschikbaar. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer
0314 - 36 93 67, of mobiel 06 - 22 20 01 78.