Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Verminderen van lerarentekorten door uitstroom te beperken!

Waarom leraren de sector verlaten
Onderzoek naar de uitstroom uit het primair en voortgezet onderwijs

De onderwijssector maakt veel werk van het aantrekken van nieuwe leraren, maar de uitstroom van zittende onderwijsgevenden stoppen is nog een ondergeschoven kindje. In 2001 hield 10% van de leraren het na één jaar voorgezien en 25% werkte er hooguit vijf jaar in. Redenen voor het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) om te onderzoeken waarom zij het primair en voortgezet onderwijs precies de rug toekeren. De conclusie is dat met een lagere werkdruk, goed management en personeelsbeleid de onderwijssector meer docenten aan zich kan binden.

In het onderzoek werden circa 900 (ex-)leraren ondervraagd. Daaronder bevonden zich ook onderwijsbevoegden die meteen al voor een ander beroep kozen. Vooral jonge leerkrachten blijken uit te stromen. Verder heeft eenderde van de uitstromers uit het primair onderwijs maximaal tien jaar ervaring terwijl in het voortgezet onderwijs eenderde korter dan vier jaar lesgaf. Uitstromers geven werkdruk en onvoldoende management en personeelsbeleid op als de belangrijkste vertrekredenen. Ook zittende leraren zijn uitgesproken negatief op deze punten. Deze meningen komen vaker in het primair onderwijs voor. Daarnaast noemt de helft van de uitstromers als redenen een slechte werksfeer en slechte relaties met collega.s. Persoonlijke argumenten als de zorg voor kinderen en ziekte spelen in aanzienlijk mindere mate een rol in het vertrek.

(Ex-)leraren zijn op zich positief over hun vak; zij vinden het creatief, uitdagend en maatschappelijk relevant. Ook klagen zij niet over salarissen. Scholen kunnen daarom de daling van de uitstroom goed beïnvloeden door bijvoorbeeld meer ruimte voor eigen inbreng te creëren evenals te zorgen voor voldoende begeleiding en coaching.

Leraren die het onderwijs verlaten zien hun .droombaan. deels verwezenlijkt: wel een lagere werkdruk maar geen beter salaris.

Het SBO is het platform van werkgevers en werknemers in onderwijs. Het onderzoek .Waarom leraren de sector verlaten. is te downloaden van www.sboinfo.nl.

Noot voor de redactie;