Rijksuniversiteit Groningen

11 dec 2002

Nummer 153 11 december 2002

Eric Bleumink Fonds roept hulp alumni in

Eminent belang
Intensieve training
Méér kansen
Noot voor de pers

Voor de kerst valt bij 44.000 alumni van de Rijksuniversiteit Groningen een brief door de bus met een oproep om geld te doneren aan het Eric Bleumink Fonds. Dit fonds van de Rijksuniversiteit Groningen ondersteunt talentvolle studenten en jonge onderzoekers uit ontwikkelingslanden. Met de opbrengst van de actie wil het fonds ook komend studiejaar weer vier doctoraalstudenten en twee promovendi laten starten in Groningen.

Het Eric Bleumink Fonds werd in 2000 opgericht bij het afscheid van de toenmalige collegevoorzitter Eric Bleumink. Het fonds haalt zijn middelen uit schenkingen en bijdragen van donateurs. De bursalen zijn afkomstig van wetenschappelijke instellingen waarmee de RUG al lange tijd banden onderhoudt zoals universiteiten in Burkino Faso, Eritrea, Mozambique, Zuid-Afrika, Vietnam, India en Indonesië. Jonge wetenschappers van die partner-instellingen worden begeleid bij promotie-onderzoek dat ze in hun eigen land of in Groningen uitvoeren. Studenten kunnen Engelstalig mastercursussen aan de RUG volgen. Op het ogenblik zijn zes studenten en twee onderzoekers met een beurs van het fonds bezig aan de RUG. Zes anderen hebben inmiddels hun studie of onderzoek afgerond.

Eminent belang

"Om verschillende reden vindt de universiteit dit soort activiteiten van eminent belang," zegt rector magnificus prof. dr. Frans Zwarts, voorzitter van het Eric Bleumink Fonds. "Ten eerste willen we bijdragen aan een versterking van de kennisinfrastructuur in die landen. Dat gebeurt ook, want die mensen keren na afloop van hun opleiding of onderzoek weer terug naar hun land. En voor de universiteit telt dat we op deze manier talentvolle studenten en onderzoekers aantrekken. Daarvan heb je er nooit genoeg. Wetenschap kent geen grenzen, dit versterkt het internationale klimaat aan onze instelling."

Intensieve training

De Indiase Lakshminarayan Devaki is zich na haar promotie in de psychologie gaan verdiepen in linguïstiek. Op dit moment verblijft ze in Groningen met een beurs van het Eric Bleumink Fonds. Ze volgt het internationale masterprogramma 'clinical linguistics'. "Ik koos voor Groningen omdat men hier de beste intensieve training biedt op het gebied van klinische linguïstiek. Op het instituut waar ik in India werk, willen we een onderzoekseenheid en een onderwijsafdeling opzetten. Het doel is hulp aan kinderen en volwassenen met taalproblemen. In India is de situatie veel gecompliceerder dan hier. Veel kinderen leren daar maar liefst drie talen."

Méér kansen

Het Eric Bleumink Fonds telt op het ogenblik zo'n duizend donateurs, maar de ambities reiken verder. De RUG wil méér studenten en onderzoekers een kans bieden. Daarom doet de universiteit nu een beroep op haar oud-studenten. Rector magnificus Zwarts richtte een dergelijke verzoek overigens enige tijd geleden ook al aan de huidige RUG-studenten. Hij riep de leden van studentenvereningen op om elke week één pilsje te laten staan en het geld te schenken aan het fonds. De studentenverenigingen vinden dit plan in de praktijk wat moeilijk uit te voeren, maar willen wel graag bijdragen. Ze zijn van plan om de opbrengst van hun jaarlijkse, gezamenlijk benefietactie te bestemmen voor het Eric Bleumink Fonds.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. J.A.W.M. Biemans tel. (050) 363 5456/7595, e-mail j.a.w.m.biemans@bureau.rug.nl