Gemeente Lelystad

Gezamenlijke controle brandveiligheid in horeca

In december zal in Lelystad een inspectie op brandveiligheid plaatsvinden bij horecagelegenheden. Factoren die bij de ramp in Volendam een rol speelden krijgen bijzondere aandacht, zoals brandbare versiering en geblokkeerde vluchtwegen. Brandweer, politie en de inspecteurs van de Milieusamenwerking Noord-Oost Flevoland werken hierbij nauw samen.

Aandachtspunt bij deze gerichte actie zijn de werking en bereikbaarheid van de nooddeuren, de brandbaarheid van versieringen, het functioneren van noodverlichting en aanduidingen van vluchtwegen. Tevens wordt gekeken of er niet meer mensen in de gelegenheid aanwezig zijn dan op grond van de vergunning is toegestaan.

Deze gerichte actie volgt na een periode van veel aandacht voor brandveiligheid bij bedrijf en bij overheid. Zo worden de gebruiksvergunningen al structureel gecontroleerd door de inspecteurs van de Milieusamenwerking. De brandweer heeft bij de vergunningverlening en bij de controle een belangrijke rol in adviserende zin. Tot nu toe vonden de controles veelal tijdens kantooruren plaats en werd er vooral gekeken naar structurele voorzieningen.

Ondernemers worden voorafgaande aan de controle door middel van een brief op de hoogte gebracht en zij ontvangen voorlichtingsmateriaal dat door de brandweer is opgesteld. Met deze gezamenlijke inspanning willen de gemeente, politie en brandweer hun bijdrage leveren aan de veiligheid in de horeca.

---

ã Geplaatst op 11 december 2002