Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA dringt aan op hoorzitting over internationale aspecten Bologna-hervorming (11/12/02)

In een schrijven gericht aan de voorzitter van de commissie Onderwijs dringt N-VA-parlementslid Chris Vandenbroeke aan op de organisatie van hoorzittingen over de Bologna-hervormingen en meer bepaald de internationale dimensie ervan. Na maandenlang interpelleren, ondervragen en aandringen blijft Vandenbroeke terzake op een muur van onbegrip en onwil stuiten.

Over het structuurdecreet op zich valt reeds heel wat te zeggen (cfr. advies van de Raad van State). Verontrustender nog is dat de internationale evoluties inzake het hoger onderwijs en de Bologna-hervorming in Vlaanderen volledig uit het oog worden verloren. Steeds meer ligt het effectief beslissingsniveau inzake hoger onderwijs bij de Europese Unie, de Raad van Ministers, de Europese Commissie, WHO, GATS... Zo dient het onderwijs volgens de GATS-onderhandelingen beschouwd te worden als een verhandelbaar, commercieel goed met een volledig open en concurrentiële onderwijsmarkt tot gevolg, evenals een toenemende verengelsing van het hoger onderwijs.

Een hoorzitting kan de commissieleden en geïnteresseerden inzichten bijbrengen die essentieel zijn voor een correcte beoordeling van het Bologna-proces. Zo kan, minstens, een ruimer beeld geschetst worden van de gigantische hervormingen die ons hoger onderwijs te wachten staan.

Volgens N-VA-parlementslid Vandenbroeke wordt het hoog tijd dat het Vlaams parlement zich nadrukkelijk en met volledige kennis van zaken toelegt op de meest ingrijpende hervorming ooit van het hoger onderwijs.

Auteur:
Chris Vandenbroeke, Vlaams volksvertegenwoordiger Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Start


---

English Français
Deutsch Castellano

Ledenblad
Volle Manen