Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 11 december 2002

Binnen 24 uur 2000 emails petities tegen roestbakken!

Balkenende moet pleiten voor stoppen met wrakke tankers, niet laten doorvaren zoals De Boer wil

Utrecht 11 december - De start van de Eurotop, morgen in Kopenhagen, valt precies op de dag dat drie jaar geleden de oude enkelwandige tanker Erika zonk voor de kust van Bretagne. Met de Prestige voltrekt zich nu weer een milieuramp. Op stopderoestbakken.nl roepen de vereniging Kust en Zee, Greenpeace, WNF, Waddenvereniging en Vogelbescherming premier Balkenende op om in Europa, anders dan Minister de Boer, niet te remmen maar juist strengere maatregelen te bepleiten. De doorlopende cyberactie werd de afgelopen 24 uur al door 2000 Nederlanders ondersteund. Balkenende krijgt de tussenstand van de emailpetitie morgen doorgefaxt in Kopenhagen.

Deze week wekte LPF minister De Boer verbazing, en haalde de woede van de milieuorganisaties op de hals, door in Europa de rem te zetten op het versneld uitfaseren van enkelwandige tankers. Juist nu in Frankrijk en Spanje politieke bereidheid is voor strenge maatregelen en betere controles, trekt Nederland aan de rem door te pleiten voor onderzoek. Opvallend is dat juist een LPF minister komt met de aloude roep om onderzoek, in plaats van de ramp aan te grijpen voor actie.

Michel Langendijk, woordvoerder namens Kust en Zee: '' De ramp met de Prestige had ook in de Noordzee kunnen gebeuren. Als dat was gebeurd had de minister dit standpunt nooit naar voren durven brengen. Nu gaat het om Spanje en vindt de minister de eenzijdige belangen van oliemaatschappijen en de Rotterdamse haven belangrijker dan het milieu. Nederland moet zich schamen. Premier Balkenende kan dit enigszins goedmaken door in Kopenhagen onomwonden voor strengere maatregelen te pleiten".

Versneld uitfaseren van enkelwandige tankers, streng controleren en hoog beboeten bij misstanden, en een direct verbod op het vervoer van zware stookolie (bunkerolie) in enkelwandige tankers zijn enkele van de noodzakelijke maatregelen, zo stellen de vereniging Kust en Zee samen met Greenpeace, WNF, de Waddenvereniging en Vogelbescherming. Ook moeten alle belanghebben, ook de oliemaatschappijen, volledig en onbeperkt aansprakelijkheid zijn voor alle gevolgen van olietransporten.

Voor vragen kunt u terecht bij M.Langendijk, Stichting De Noordzee, namens Kust en Zee 030 2340016 / 06 55942646 In de Vereniging Kust en Zee werken samen EcoMare, EUCC, St. Duinbehoud en de Stichting De Noordzee

Wij roepen alle Nederlanders op om ondersteunende emails te versturen via www.stopderoestbakken.nl

Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl